Borba za egzistenciju...

Kolektiv za feminističku misao i akciju organizuje danas opštenarodni protest pod motom "Nema mira bez bezbjednosti žena".

„Obavještavamo vas da ovog utorka, 5. decembra, sa početkom u 18 časova, pozivamo na narodni protest na trgu 'Zahir Pajaziti' u Prištini. Pozivamo na organizovanje i akciju širom Kosova da se okupimo i jednoglasno kažemo da nema mira bez bezbjednosti žena i zahtjevamo da se rodno zasnovano nasilje i femicid tretiraju kao vanredna situacija na nacionalnom nivou!", navodi se u saopštenju.

„Ove nedjelje smo obavješteni da je policajac silovao maloljetnicu u Đakovici, a muškarac platio ubistvo svoje žene u Prištini“, navodi se u saopštenju.

Prema kolektivu za feminističku misao i akciju, rodno nasilje nad djevojkama i ženama i femicid nisu izolovani incidenti ili simptomi psihičkih problema počinilaca ovih zločina.

„Oni su simptomi patrijarhata koji i dalje vlada našom porodicom, društvom i državom. One su posljedice patrijarhalnog strukturalnog nasilja koje nastavlja da tlači žene i proizvodi silovatelje i ubice u svakoj ćeliji društvene i političke organizacije. Mi, žene i djevojke na Kosovu, živimo u stalnom strahu za svoju bezbjednost i bezbjednost jedne druge. Rodno nasilje pogađa nas u svakom prostoru, a neke od nas i ubija. A to ne sme da se ovako nastavi. Nećemo ostati mirni dok muškarci nastavljaju da siluju i ubijaju devojke i žene. Naša zemlja ne može imati mir sve dok je svaki dan za žene stanje u borbi. Borba za egzistenciju, borba da ne bude narušena, borba da ne bude ubijena“, navodi se u saopštenju.

Prema ovoj organizaciji, porodica, društvo i država su tri karike u kojima zahtjevaju korijenite promjene i rušenje patrijarhata koji nasilno maltretira i ubija žene.

„Obraćamo se njima jer znamo da ovaj ubilački sistem nije van nas. Zbog toga ovog utorka, sa početkom u 18 časova, pozivamo na narodni protest na Trgu 'Zahir Pajaziti' u Prištini. Pozivamo na organizaciju i akciju širom Kosova da se okupimo i jednoglasno kažemo da nema mira bez bezbjednosti žena i zahtjevamo da se rodno nasilje i femicid tretiraju kao vanredna situacija u državi! U utorak se svi okupljamo na trgu, a svaki drugi dan se borimo zajedno žene i djevojke. Za bezbjednost i slobodu žena i djevojaka na Kosovu!“, navodi se u saopštenju.