Poslanik LDK-a

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti izjavio je juče u parlamentu da bi odlaganje popisa stanovništva moglo da donese brojne posljedice.

On je na Facebooku naveo da je popis stanovništva osnova za odlučivanje javnog sektora u pogledu ravnopravne zastupljenosti pravične raspodjele javnih dobara i usluga, pravilnog planiranja obrazovnih, zdravstvenih, infrastrukturnih, bezbjednosnih službi, dok su u privatnom sektoru ti podaci od vitalnog značaja za poslovanje, investicije i ukupno planiranje lanca snabdjevanja.

Zbog svega toga, navodi, bez popisa stanovništva, moglo bi da dođe do ozbiljnih posljedica, a on ih je nabrojao pet.

"Ne postoji efikasna alokacija budžeta/resursa za škole, bolnice, infrastrukturu i druge javne službe, jer je popis osnova za sektorsko planiranje budžetskih rashoda i državnih grantova za opštine. Neke opštine ne dobijaju adekvatnu podršku i stoga ne mogu efikasno da pružaju usluge", naveo je Hoti.

Dodao je da se bez podataka iz popisa ne može izvršiti precizno planiranje za efikasno donošenje odluka od strane preduzeća u vezi sa investicijama, tržištima i poslovnim strategijama, a nemoguće je, kaže, i osmisliti socijalne programe i pružiti adekvatnu podršku grupama kojima je to potrebno.

"Ugrožena je pouzdanost drugih podataka, uključujući BDP po glavi stanovnika...", napisao je između ostalog.

Takođe, dodao je i da je bez popisa nemoguće uporediti trendove na Kosovu i drugim zemljama, uključujući negativan uticaj na planiranje EU i drugih donatora za podršku Kosovu.

Vlada Kosova donela je nedavno odluku da ponovo odloži popis stanovništva, ovaj put za 5. april naredne godine.

Popis stanovništva je najprije trebalo da počne u septembru ove godine, međutim, Vlada ga je odložila najpre za 1. novembar, a zatim i za period od 5. aprila do 17. maja 2024.

Posljednji popis stanovništva na Kosovu obavljen je 2011. godine prema kojem je ukupan broj stanovnika na Kosovu iznosi oko 1,8 miliona, bez opština na sjeveru Kosova, Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Sjeverne Mitrovice, koje nisu bile obuhvaćene, odnosno nisu učestvovale u tom popisu.

Izvor: Kosovo Online