Nezakoniti

Vlada Kosova je saopštila da je zabrinuta zbog prijedloga Evropske komisije da se ukinu vize za nosioce srpskih pasoša, koji žive na teritoriji Kosova i zatražila od Evropske unije da preispita ovaj prijedlog.

Zamjenik premijera Besnik Bislimi je na Facebooku naveo da o prijedlogu EK za pasoše koje izdaje Koordinacioni centar Srbije nije razgovarano sa Vladom Kosova.

"Ilegalnim pasošima koje izdaje Koordinacioni centar Srbije se smatra da su opštine na Kosovu deo nadležnosti Srbije, i to je kršenje našeg suvereniteta. To je neprihvatljivo", napisao je Bislimi.

On je istakao da Vlada Kosova poziva EU da "ove dokumente tretira kao nezakonite kao što tretira ostalu paralelnu dokumentaciju".

Prijedlog EK argumentovan je činjenicom da će vizna liberalizacija početi da se provodi 1. januara 2023. godine.

Bislimi kaže da vizna liberalizacija za Kosovo ne znači da će pripadnici srpske zajednice ostati bez liberalizacije, jer oni, prema njegovim riječima, mogu da dobiju pasoše koje izdaje Kosovo.

"Naša vlada je već sprovela u praksu proceduru da Srbi na Kosovu dobiju pasoše. U poslednje vrijeme primećuje se veliko interesovanje građana za dobijanje kosovskih pasoša. U odnosu na prošlu godinu imamo povećanje od 29 posto”, ukazao je Bislimi.