EU odlučuje...!

Savjetnik za medije potpredsjednika Vlade Kosova Besnika Bislimija Klisman Kadiu nije ni demantovao, niti potvrdio da je nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je objavio bivši pripadnik Kosovske obavještajne agencije Burim Ramadani taj koji je Kosovo prihvatilo navodeći za RTK da je pitanje nacrta statuta Zajednice još uvijek povjerljivo.

Kadiu je istakao da Vlada Kosova nema šta da krije u ovom procesu.

"U ovom procesu koji je još uvijek u toku postoji povjerljivost razgovora što je zatražila Evropska unija. Kada bude postojao sporazum da se taj nacrt statuta objavi u javnosti, onda će on biti javno objavljen", rekao je Kadiu.

Upitan da li je taj nedavno objavljeni nacrt statuta isti kao onaj koji je Vladi Kosova dala međunarodna zajednica, Kadiju nije ni demantovao, ali ni potvrdio.

"Jednom kada se nešto uradi i strane pristanu da ovaj nacrt statuta budu javni, onda će svi biti informisani o tome", ponovio je Kadiu.

Nacrt statuta koji je objavio Ramadani sadrži 45 člana i podjeljen je u sedam poglavlja, a u članu 12, dijelu saradnje, navodi se da Zajednica ima pravo da sarađuje u oblasti nadležnosti svojih članova, sa opštinama i institucijama, "uključujući vladine agencije u Srbiji".

Takva saradnja, napominje se, podrazumijeva oblik pružanja finansijske i tehničke pomoći srpskim institucijama, uključujući opremu, u sprovođenju opštinskih nadležnosti i nalaže se da će donacije robe i opreme iz Srbije biti oslobođene bilo kakvog poreza ili obaveza, u skladu sa važećim zakonom.

U članu 14. koji se odnosi na upravljanje obrazovnim i zdravstvenim ustanovama navodi se, prema tom nacrtu, da će ih osnivati i finansirati Srbija.

Pored toga, naglašava se i da će se Zajednica angažovati sa Vladom Kosova u cilju oslobođenja tih usluga od carina i svih drugih obaveza sve dok pružaju usluge u javnom interesu i u skladu sa ovim Statutom.

Član 42 odnosi se na rješavanje sporova između Zajednice i centralnih organa, a u prvom odeljku navedeno je da svaki spor između Zajednice i centralnih organa koji se odnosi na primjenu ili tumačenje Statuta koji se ne može riješiti direktnim pregovaranjem ili drugim sredstvima, na zahtjev bilo koje strane u sporu, upućuje se na rješavanje arbitrarnoj komisiji.

Ovaj odbor se sastoji od arbitra koga će imenovati svaka strana u sporu i drugog arbitra koji će biti imenovan za predsjednika odbora konsenzusom strana u sporu.

Međutim, ako u roku od tri mjeseca bilo koja strana u sporu ne imenuje relevantnog arbitra ili strane u sporu ne uspeju da se dogovore oko imenovanja predsjednika, taj arbitar ili predsjedavajući, na zahtjev bilo koje strane u sporu, "biće imenovan od strane Evropske unije".

Član 43 predviđa da će u ime Zajednice četiri gradonačelnika na sjeveru Kosova – Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica – ponuditi Ministarstvu unutrašnjih poslova listu kandidata za imenovanje za regionalnog komandanta, što znači da komandir policije na ovim prostorima mora da bude Srbin.

Zajednica će imati sopstvene zvanične simbole: zastavu i grb, a što se tiče centralnih organa - predsjednika, skupštine, vlade i generalnog revizora Kosova, vrhovno tijelo tog mehanizma biće Skupština.

Izvor: Kosovo online/RTK