Specijalno tužilaštvo Kosova

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je juče optužnicu protiv portparola pokreta Samoopredjeljenje Arlinda Manxhuke i poslanika te stranke u Prištini Egzona Azemija zbog "širenja mržnje putem društvene mreže, a vezano za kritiku suda zbog oslobađanja Dejana Pantića", piše Albanijan post.

"A.M i E.A. su zloupotrebom službenog položaja putem društvene mreže 'Facebook', namjerno širili i izazivali mržnju prema oštećenima, tužiocu A.Sh i sudiji M.B, povodom odluke o izmjeni mjere pritvora osumnjičenom D.P." navodi se u saopštenju za javnost Tužilaštva.

Takođe, podignuta je optužnica protiv još dva lica Q.E i E.Z za isto krivično djelo.

Ovaj slučaj je vezan za njihove izjave o puštanju na slobodu bivšeg srpskog policajca Dejana Pantića, koji je bio osumnjičen za "terorizam u saizvršilaštvu".

Manxhuka i Azemi su kritikovali Sud zbog oslobađanja Dejana Pantića.

Portparol Samoopredjeljenja Arlind Manxhuka je 28. decembra 2022. godine reagovao na izmjenu mjere pritvora bivšem srpskom policajcu Dejanu Pantiću na kućni pritvor, rekavši da je „njegovo puštanje izdaja“.

Odluku suda o puštanju Pantića da se brani sa slobode nisu kritikovala ova dva poslanika, već i ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla, koji je istakao da takva odluka "nema veze sa pravdom".

Nazvavši Pantića "teroristom", Sveçla je naveo da mjere koje je odredilo pravosuđe "nemaju veze sa pravdom".

"Policija hapsi teroriste, oni kupuju slobodu novcem. Danas smo videli da je terorista Dejan Pantić, koji je narušio ustavni poredak Republike Kosovo i prošle godine napao policiju i objekte CIK, pušten od strane suda. Iz kućnog pritvora, uz kauciju. Ni prva ni druga mjera nemaju veze sa pravdom", rekao je Sveçla.

Kako je istakao, takve odluke pravosudnih organa ne pomažu sprovođenju reda i zakona.

"Niko ne može biti toliko nemaran i bez poštovanja prema neumornom radu uz mnogo odricanja naših organa bezbjednosti kao što su Policija Kosova i Obavještajna agencija. Veliki posao koji se radi u borbi protiv kriminala u Mitrovici, a i šire, ne može se tako lako sabotirati", zaključio je Sveçla.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post