Agresija

Ministrica spoljnih poslova Donika Gervalla pozvala je zapadne prestonice da preduzmu akciju protiv Srbije. Ona je u intervjuu za britanski list "Guardian" rekla da je „ono što se dogodilo u nedjelju, 24. septembra 2023. godine, bio otvoreni akt agresije Srbije na Republiku Kosovo”.

"To je proteklih dana dokazano sa mnogo dokaza“, rekla je ona i dodala da "institucije Kosova svakim danom otkrivaju sve više naoružanja i vojne opreme na raznim mjestima u sjevernom dijelu Kosova, duž granice sa Srbijom“.

Gervalla je optužila Srbiju da stoji "iza terorističkog napada" i rekla da "nema dvije strane u ovoj eskalaciji", što je ocijenila kao "prijetnju ne samo za Kosovo, već i za cio region".

"Cilj ove agresije je bio okupacija sjevera Kosova i nametanje podijele, cilj za koji su srpski guverneri godinama radili kontinuirano, otvoreno i tajno“, rekla je Gervalla.

"Vidite, dok smo se mi u Briselu angažovali u onome što se zove dijalog o normalizaciji, Srbija se sprema za invaziju na našu zemlju. Samo zahvaljujući profesionalnom i blagovremenom reagovanju naše policije, teroristički napad nije uspio“, podvukla je ministarka Gervalla.

Ona je dalje rekla da „sada ništa ne može da ostane kao što je bilo”, dok je zahtlevala "jasno djelovanje EU i Zapada protiv Srbije”.

"Neshvatljivo je kako je Kosovo i dalje sankcionisano od strane EU zbog sprovođenja vladavine prava, dok se Srbija toleriše u agresiji u stilu Donbasa na suverenog susjeda“, rekla je Gervalla.