Terorističke organizacije

Premijer Albin Kurti izjavio je u utorak da preliminarne informacije kosovskih vlasti pokazuju da je većina osoba umješanih u napad na policiju Kosova u Banjskoj bila iz organizacije "Civilna zaštita" i "Severna brigada".

Vlada Kosova je juna ove godine ove dve organizacije proglasila terorističkim uz obrazloženje da njihovi pripadnici stoje iza nemira na severu Kosova, te da "predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju ustavnom poretku i bezbednosti Kosova".

U napadu u Banjskoj na severu Koosva 24. septembra je poginuo narednik kosovske policije Afrim Bunjaku. Potom je Policija Kosova u razmeni vatre sa naoružanom grupom ubila trojicu napadača.

Premijer Kurti smatra da je u ovom trenutku najvažnije pitanje bezbednost Kosova i kažnjavanje osoba koje su napale policiju Kosova.

"Kazna za napadače znači kaznu Srbiji koja je finansijski, vojno, logistički, politički, javno, zvanično podržala ono što se desilo u Banjskoj u Zvečanu, ali istovremeno i izručenje, predaja svih onih koji se gone (krivično) jer su pobegli sa mesta zločina i iz naše zemlje", rekao je Kurti na jednom dnevnom događaju.

Kosovo je za ovaj napad optužilo Srbiju, što je zvanični Beograd demantovao uz navode da Srbi više nisu hteli da trpe "Kurtijev terror" (premijera Kosova Albina Kurtija).

Milan Radoičić je 29. septembra preuzeo odgovornost za organizaciju i napad u Banjskoj. Isti dan je podneo ostavku na poziciju potpredsednika Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Radoičića je i pre napada na kosovsku policiju, zvanična Priština dovodila u vezu sa kriminalnim aktivnostima, a od decembra 2021. je pod sankcijama Sjedinjenih Država, zbog sumnji na organizovani kriminal i korupciju.

Istovremeno, Policija Kosova i dalje pretražuje šumu i teren u okolini Banjske u saradnji sa pripadnicima Misije NATO-a (KFOR) u potrazi za oružjem, potvrdio je zamenik direktora kosovske policije za region sever, Veton Elshani.

U akciji u utorak učestvuju i specijalne jedinice policije, rekao je Elshani i dodao da pretres kuća nije dio akcije.

"Čim smo povukli specijalne jedinice iz Banjske to znači da nivo rizika opada, ali nam je bilo potrebno više ljudi. Nije to nešto neuobičajeno. Trudimo se da akciju privedemo kraju, ali to zavisi od toga da li će nešto biti pronađeno. Idu prema šumi na gore", rekao je Elshani za Radio Slobodna Evropa.

Zapadne zemlje i Evropska unija su oštro osudile napad na policiju Kosova u Banjskoj i zatražile da se napadači pronađu i izvedu pred lice pravde.