Osumnjičeni za ratne zločine

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla tvrdi da je eksplozija ručne bombe u Sjevernoj Mitrovici 21. septembra naveče bila znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, osumnjičenih za ratne zločine.

"Zločini počinjeni tokom rata na Kosovu biće istraženi do kraja, a bacanje vojnih ručnih bombi od strane kriminalnih grupa ne može da otjera pravdu“, rekao je Sveçla.

U dnevnom izvještaju Policije Kosova se navodi da je eksplozija ručne bombe prijavljena u 22:40, te da nema povrijeđenih ali da je pričinjena materijaln šteta.

Trojica Srba uhapšena su 20. septembra na sjeveru Kosova, pod sumnjom da su počinili ratne zločine, kojima je potom određen i jednomjesečni pritvor.

Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, i Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije su ova hapšenja okarakterisali kao "politički motivisana".

Međutim, kosovski ministar policije tvrdi da su uhapšeni “bili saučesnici u mučenju, ranjavanju, ubistvima, deportacijama i masakrima nad Albancima u Vučitrnu i okolnim selima i zatvoru u Smrekovnici“.

Sveçla je rekao i da je "inspiracija, podrška i nalog" za bacanje ručne bombe u Sjevernoj Mitrovici “stigla od (predsjednika Srbije) Aleksandra Vučića". Za ovakve svoje tvrdnje, međutim, nije iznio nikakve dokaze.

EU zabrinuta zbog incidenta

Zvanični Beograd i Srpska lista su i ranije hapšenja za ratne zločine ocjenjivali "politički motivisanim".

U vezi sa današnjim incidentom, oglasio se portparol Evropske unije (EU) Peter Stano koji ne poručio da EU veoma pažljivo prati situaciju.

“Naravno, zabrinuti smo zbog nastavka situacije u kojoj nema jasne deeskalacije. Veoma pažljivo pratimo situaciju I u kontaktu smo sa kolegama i nadležnim organima i ako postoji potreba, reagovaćemo u trenutku po našem izboru”, naveo je Stano.

Od završetka rata na Kosovu, oko 70 osoba je osuđeno za ratne zločine ispred domaćih i međunarodnih institucija.

Od 2000. do 2008. godine, ratne zločine na Kosovu je istraživala Misija Ujedinjenih nacija (UNMIK), dok je od 2008. godine za istrage ratnih zločina bila odgovorna Misija Evropske unije za vladavinu prava (EULEX).

Ova misija je 2018. godine dokumenta predala kosovskom tužilaštvu i lokalnim sudovima.