Sjever Kosova

Gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana, Izmir Zeqiri i Ilir Peci spremni su da razmotre mogućnost ostavke, uz dogovor sa vladom, kao način da se otvori put za nove izbore na sjeveru Kosova, piše Radio Slobodna Evropa. Gradonačelnici druge dvije opštine na sjeveru Kosova sa većinski srpskim stanovništvom, Erden Atiq iz Sjeverne Mitrovice i Lulzim Hetemi iz Leposavića, nisu odgovorili na pitanja RSE da li će podneti ostavke i pod kojim okolnostima.

Nakon komentara američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara da bi najbrži i najlakši put do novih izbora bio ako sadašnji albanski gradonačelnici podnesu ostavke, Zeqiri i Peci, obojica iz Demokratske partije Kosova, kažu da su spremni da razmatre ostavke samo u dogovoru sa vladom i predsjednicom Kosova.

Zeqiri kaže da je spreman za razgovor o mogućnosti da podnese ostavku.

"Ako se zbog ove administracije na sjeveru sankcioniše Kosovo, otvoren sam za razgovor o svim opcijama, ali rješenje je dogovor. Ako postoji saglasnost svih gradpnačelnika, vlade i stranaka da podnesu ostavke, to može da se desi i to je brži put", rekao je Zeqiri.

On dodaje da sa predstavnicima vlasti još uvijek nije bilo razgovora o ostavkama.

Ilir Peci kaže da ostavke imaju smisla samo ukoliko ih podnesu sva četiri gradonačelnika.

"Nema težine ako samo jedan podnese ostavku, a trojica ostanu. Zbog građana, zbog države, mi bismo se sporazumeli, ali do sada nismo imali nijedan zvaničan poziv da podnesemo ostavke niti bilo kakav sastanak", ističe Peci.

Na pitanje da li razmišljaju o bilo kakvom susretu sa gradonačelnicima opština na sjeveru, iz vlade i predsjedništva nisu odgovorili.

Prethodno je zamjenik premijera Besnik Bislimi rekao da vlada, predvođena Samoopredjeljenjem, neće tražiti ostavke gradonačelnika opština Sjeverna Mitrovica i Leposavić, koji dolaze iz te stranke.

Ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasniqi rekao je da su ostavke "samo zahtjev Beograda".

Ni iz Samoopredjeljenja nisu odgovorili na pitanja RSE, dok je portparol PDK Faton Abdullahu rekao da su "izbori na sjeveru već postali neophodni", ali i dodao da se vlada "uopšte ne ističe u koordinaciji".

Eugen Cakolli iz Demokratskog instituta Kosova kaže da bi ostavke gradonačelnika na sjeveru trebalo da budu njihova odluka, ali na osnovu šireg političkog dogovora sa vladom i međunarodnim partnerima.

"Bez većeg političkog dogovora postoji rizik da bismo, ako polovina gradonačelnika ponudila ostavke, ušli u još problematičniji ciklus razvoja događaja, gdje, potencijalno, čak ni učešće srpske zajednice na izborima ne bi bilo zagarantovano", rekao je Cakolli.

Smatra da su ostavke najlakše rješenje, sa proceduralnog, vremenskog i finansijskog aspekta.

Međutim, prema njegovim riječima, dosadašnji koraci vlade ne pokazuju da ima volje za bilo kakav politički dogovor sa gradonačelnicima.

"Insistiranje Vlade da slijedi model peticije, koliko god naizgled bio demokratski, samo po sebi nije garancija da će biti učešća srpske zajednice u oba procesa, i u peticiji, i na izborima", kaže Cakolli.

Izvor: Kosovo online/Radio slobodna Evropa