Ministar za zajednice i povratak

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić je na konferenciji za novinare izjavio da je zabrinjavajuće što se Srbi sa Kosova zaustavljaju u Srbiji, maltretiraju, bez razloga, samo zato što nisu simpatizeri Srpske liste.

On je saopštio da je njegov sin prethodno priveden i zadržan tri do četiri sata, a ispitivali su ga predstavnici BIA, prenosi RTKlive. Rašić je rekao da srpski radikalni režim koji ima vlast u Beogradu čini nehumane radnje protiv Srba sa Kosova.

Rašić je naglasio da se progon Srba dešava već 12 godina, i dodao da je situacija dramatična.

On je naglasio da je direktora Uprave u opštini Leposavić Nikolu Radimirovića u subotu uhapsila Policija Srbije i da se nalazi u policijskoj stanici u Raškoj.

"Svaki put kada prelazim granicu, zaustavljaju me po nekoliko sati, svaki put kada ulazim ili izlazim (sa Kosova), obično radi posjete porodice (u Srbiji). Nikola Radomirović je prvo bio zadržavn na graničnom punktu četiri sata, držali su ga ljudi koji su se predstavili kao pripadnici BIA, a zatim su ga prebacili u policijsku stanicu u Raškoj. On se i dalje nalazi tamo. Prema informacijama, biće tamo do ponedjeljka jer kažu da sudija nije dostupan do tada. Usuđujem se da pretpostavim da je to jedan dio Nikoline metodologije ucjenjivanja i maltretiranja, jer u svakom trenutku mora biti dežurni sudija. Jedan od elemenata krivične prijave protiv njega naziva se povreda ustavnog poretka“, rekao je on i zatražio od organa Srbije da hitno oslobode Radomirovića.

Ministar iz redova srpske zajednice pomenuo je i slučaj privođenja Rade Trajković prije nekoliko mjeseci a povodom izbora na sjeveru Kosova rekao je da vlast u Beogradu nema namjeru da ulazi u dijalog.

Rašić: Ni ja ne vidim pozitivnu volju građana na sjeveru

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić je povodom izbora na sjeveru Kosova rekao da vlast u Beogradu nema namjeru da ulazi u dijalog. On je rekao da ne vidi volju među građanima na sjeveru zemlje da učestvuju u inicijativama poput peticije za smjenu gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru.