Politička manipulacija

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić naveo je da je Vlada Kosova usvojila Strategiju za zaštitu prava i interesa nevećinskih zajednica u javnoj administraciji i dodao da će biti rješen platni promet iz Srbije i da nema razloga za strah kod građana.

Na pitanje novinara kako će biti rješen platni promet iz Srbije, nakon najava Centralne banke Kosova da će od 1. februara jedino platežno sredstvo biti euro, ministar Rašić je rekao da se rješenje mora naći i da nema razloga za strah kod građana.

"Postoji jedan drugi prijedlog a to je ako bude licencirana neka druga kompanija koja bi trenutno mogla da radi sa dinarima, onda bi i to moglo biti rešenje, ali sad u ovom momentu faktički nije moguće zato što nema nijedna licencirana kompanija da radi sa dinarima. Nije novina da će Komercijalna banka biti zatvorena i da to naređebnje nije došlo iz institucija Kosova, nego je naređenje došlo iz drugih filijala, kao što je filijala u Srbiji. Ja sam znao još pre godinu dana da će do toga doći i zašto niko ništa nije preduzeo u međuvremenu da eventualno ako ne pali više sad je NLB, a oni su doneli poslovnu odluku da tamo više ne koriste dinare”, rekao je Rašić.

Ministar za zajednice tvrdi da je posredi politička manipulacija, jer Poštanska štedionica nije blagovremeno uradila sve zakonske elemente koji su potrebni da bi mogla da preuzme licencu operativnosti sa dinarima.

"Najnormalnije bi bilo da se preduzmu mere da to društveno preduzeće koje bi moglo da aplicira, a to je Poštanska štedionica, pravovremeno uradi sve zakonske elemente koji su potrebni, da bi eventualno ona mogla da preuzme tu licencu operaativnosti sa dinarima. Ali pošto se to nije desilo, mi opet dolazimo do te političke manipulacije gde se neki slučaj predstavlja kao politčka manipulacija, što i jeste, ali ne sa strane kosovske Vlade. Što se tiče građana da se ne bi bojali ja sam siguran da ćemo naći način, eventualnog plaćanja preko Centralne banke Kosova i automatizmom bi se konvertovali u momentu kad budu bili plaćeni i možda će samo da uštede na proviziji u menjačnicama", dodao je Rašić.

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić najavio je da će u februaru i martu ministarstva objaviti različite pozive za apliciranje, gde će biti zapošljeno 150 ljudi iz redova nevećinskih zajednica.

Zapošljavanje pripadnika nevećinskih zajednica u centralnim institucijama predviđeno je Strategijom za zaštitu prava i interesa zajednica za 2023-2027 godinu, koju je nedavno usvojila Vlada Kosova, a čija je vrednost 32 miliona eura.