Bivši premijer Kosova

Bivši premijer Kosova Avdullah Hoti izjavio je da je vlada Albina Kurtija nepovratno oštetila proces dijaloga sa Srbijom, čija tema, kako kaže, više nije međusobno priznanje, već se razgovori samo vode o formiranju Zajednice srpskih opština i održavanju izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova, kako bi se na njihovo čelo vratila Srpska lista, piše Gazeta blic.

“Zbog pogrešnih postupaka od početka mandata, danas više nema dijaloga o priznanju. Danas se vodi dijalog samo o osnivanju Zajednice i o izborima u opštinama na sjeveru kako bi se čelnici Srpske liste vrate na čelo tih opština. Ovakvim pristupom, Kurtijeva vlada je nanela veliku štetu Kosovu, jer od 2020. godine Kosovo ima saglasnost svojih saveznika za dijalog samo radi međusobnog priznanja zasnovanog na principima teritorijalnog integriteta i očuvanja unitarnog karaktera i ustavnog poretka Kosova. Ohridskim sporazumom, Kurtijeva vlada je zacementirala novi status kvo, što je stvorilo neizvesnost za budućnost. Trenutno Kurtijeva vlada nema manevarskog prostora”, kaže Hoti.

Po njegovoj ocjeni, biće težak, ako ne i nemoguć povratak na "nultu tačku u smislu dijaloga, do tačke gdje je dijalog bio u prethodnoj vladi kada je postojao dijalog o konačnom sporazumu sa punim priznanjem i normalizacijom".

Povodom predstojeće runde dijaloga 14. septembra, Hoti je rekao da je Kurti sam sebi vezao ruke i zatvorio dijalog sa Ohridskim sporazumom.

On je rekao i da se politički problemi na sjeveru ne rješavaju se administrativnim uputstvima.

"Zakonske odredbe za pokretanje peticija za smenu gradonačelnika namjenjene su za određene situacije u kojima građani mogu da pokrenu inicijativu za smjenu gradonačelnika a ne za rješavanje političkih zamki”, naveo je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic