Politički analitičar

Politički analitičar iz Tirane Mentor Nazarko izjavio je da predsjednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Albaniji, pokušava da izađe iz samoizolacije i pomogne u prevazilaženju problema koje Kosovo ima.

"Kosovo i Albanija su dvije države koje na svom međunarodnom putu ponekad mogu imati različite kratkoročne ciljeve, ali dugoročno neće morati mnogo da se razlikuju. Moramo da pretpostavimo kao lapsus ono što je Osmani htjela da kaže", rekao je Nazarko za ABC news.

Dodaje da ono što se nedavno dogodilo u odnosima Kosova i Albanije, nema veliku vrijednost u odnosu na ono što je zajednička budućnost.

"Naravno, mislim na trvenja između Kurtija i Rame, a Osmani je kroz ovu posjetu je takođe predstavljena kao neko ko pomaže da se ti problemi prevaziđu. Zarad toga, ona prelazi iz kosovske u albansku retoriku, a ako pogledate i načinom na koji je obučena želela je da malo privuče pažnju kroz boje naše zajedničke nacionalne zastave", ocjenio je Nazarko.

Podsjetio je da je Osmani nedavno posjetili albanske zajednice u Italiji, koje su zajednički temelj nacionalnog postojanja.

"Imamo i treću dimenziju, dobre odnose sa predsjednikom Begajem, koji je bio veoma korektan i u skladu sa državnim stavom Albanije. Istini za volju, tu nema razlika između Rame i Begaja. Begaj je rekao iste stvari koje je Rama rekao uzdržanijim jezikom i to je dobra vijest", naveo je Nazarko.

Kako je naveo, četvrti važan momenat je normalizacija odnosa Osmani sa Ramom.

"Tome su doprinela posljednja tri suseta. Prvo sastanak u Tirani, kada je Albanija bila domaćin. Zatim drugi susret koji je upriličen u Ulcinju, povodom koncerta kosovskog pjevača, a sada i  ovaj treći susret, gdje se Osmani susreće sa Ramom licem u lice... On je sačekuje na vratima kabineta, a zatim zajedno odlaze na ručak. Sve to ukazuje na neku njenu preorijentaciju. Ona se korektno ponašala obavljajući svoju dužnost. I to  takođe ima svoju dimenziju, jer to ima za cilj da neguje ličnu popularnost koja je drugačija od Kurtijeve, koji, naravno, takođe ima svoju ambiciju posle premijerskog mandata", rekao je Nazarko.

Izvor: Kosovo Online/ ABC news