Poslanik VV-a

Poslanik Samoopredjeljenja Enver Haliti izrazio je uvjerenje da međunarodni zvaničnici vrše pritisak na Srbiju, a ne samo na Kosovo, uz ocjenu da su uvideli da je Srbija glavni faktor nestabilnosti u regionu, prenosi Dukađini.

"... Što se tiče mjera, pritisak je bio bez presedana. I nimalo izbalansirano u pogledu mjera koje su preduzete prema Kosovu... poznato je da je Srbija ta koja je bojkotovala izbore i koja je naterala te ljude da podnesu ostavke na funkcije koje su imali, i na one u policiji, pravosuđu i tužioce. Greška je bila na strani Srbije", rekao je Haliti i dodao da se situacija okreće u korist Kosova.

On je naveo da je pritisak međunarodne zajednice sada uravnoteženiji i da se uglavnom okreće ka Srbiji, jer Beograd, kaže, pokušava da destabilizuje druge zemlje u regionu.

"Vidimo da je međunarodni pritisak uravnoteženiji, postoji pritisak i na Srbiju i smatramo da će narednih dana biti orijentisan na Srbiju, jer vidimo i dešavanja u regionu. Ako uzmemo primjer Bosne i Hercegovine i Crne Gore, vidimo da politika Beograda širi svoj uticaj na crkvu i preko Republike Srpske u BiH da destabilizuje tu državu i u očima međunarodne zajednice. Vidimo pozitivna kretanja, a oni vide da je faktor nestabilnosti Srbija. Kosovo nema liberalizaciju viza dok Srbija ima, tako da je ta prijetnja bila izbalansirana kada se pominjalo i Kosovo“, naglasio je Haliti.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini