Nesigurnost na poslu

Predsjednik Sindikata radnika u privatnom sektoru Jusuf Azemi izjavio je da je 18 radnika izgubilo život na radnim mjestima od početka godine, prenosi Ekonomija onlajn.

Azemi je rekao da je 2023. godina sa najvećim brojem radnika koji su izgubili život i da Vlada ne čini dovoljno po tom pitanju.

"To se može desiti bilo gdje u svijetu, ali se nigdje ne dešava u tolikom broju kao što se dešava na Kosovu. U drugim zemljama, kada dođe do smrti radnika, država ima podsticaj, postoji finansijska podrška za ove porodice“, rekao je Azemi.

Azemi ističe da nesigurnost na poslu utiče na odlazak mladih sa Kosova, a Sindikat u kontinuitetu tražili od Vlade da se ovo pitanje riješi.

"Zvanično smo zatražili od ministra finansija i premijera da se pozabave ovom temom jer je to veoma ozbiljna tema kada mladi radnici gube život. To se negativno odražava na mlade ljude, kada nemaju podršku, bezbjednost i zdravlje na radnom mjestu kako zakon nalaže", rekao je on.

Azemi navodi da su najveći broj stradalih građevinski radnici.

"To je posljedica činjenice da je veliki dio kvalifikovanih radnika otišao sa Kosova i ovim poslovima se bave nekvalifikovani radnici, radnici koji ne znaju kako da izbjegnu opasnost", zaključio je Azemi.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online