Jedinstven stav

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da je u interesu regiona da se sporazumi između Kosova i Srbije sprovedu, i da je to stav i međunarodne zajednice, koja je, kaže, veoma zabrinuta zbog situacije na sjeveru, prenosi Koha

"Svi smo svijesni osjetljivosti teme i potrebe da se zaštiti interes Kosova, ali iz našeg iskustva, nikada nije bilo loše kada smo blisko sarađivali sa SAD, čak ni u trenucima kada smo procjenili da greše“, rekao je Osmani.

Uvjeren je da u međunarodnoj zajednici nema dileme da je Kosovo nezavisno i da će u tim granicama jednog dana ući u EU i NATO.

Na pitanje o sankcijama koje je međunarodna zajednica uvela Kosovu, Osmani je rekao da Kosovo treba da se osloni na stavove Vašingtona i Brisela.

Po pitanju inicijative “Otvoreni Balkan”, ocjenio je da je ona politizovana, dodajući da u regionu postoje 72 regionalne inicijative različitih formata, formalnih i neformalnih, a sve u cilju jačanja saradnje.

Ali, kako je rekao, krovna platforma za sve njih je Berlinski proces.

„Sunce je Berlinski proces, sve druge platforme su sateliti koji donose dodatnu vrijednost“, rekao je Osmani i dodao da je legitimno pravo Kosova da odluči da li želi da učestvuje u takvim inicijativama.

Osmani “Otvoreni Balkan” ne vidi kao inicijativu koja određuje sudbinu regionalne saradnje, niti je doživljava kao paralelnu sa Berlinskim procesom.

"Smatrali smo da sve zemlje treba da učestvuju, jer svaka nova platforma je prilika da se i vaš glas čuje“, rekao je Osmani.

Dodao je da, ako postoji argument da "Otvoreni Balkan" šteti Kosovu, onda će Sjeverna Makedonija napustiti tu inicijativu.

Naveo je da su i posjetu premijera Kosova Albina Kurtija Sjevernoj Makedoniji pokušale da zloupotrebe male stranke u toj zemlji.

„Posjeta je postala tema jer je zloupotrebljena od strane minorne stranke u Makedoniji, posebno unošenjem simbola koji bi mogli da se vide kao provokativni, da se napravi dodatna polarizacija u već polarizovanoj situaciji. To se desilo nekoliko dana prije istorijske plenarne sjednice na kojoj se raspravljalo o ustavnim promjenama u Sjevernoj Makedoniji, gdje je društvo podjeljeno. Nemam primjedbe na posjetu, već na pokušaj drugih da je zloupotrebe“, rekao je Osmani.

Prema njegovim riječima, Kosovo i Sjeverna Makedonija imaju dobre odnose i čestu komunikaciju, ali, kako je rekao, kontakti su uvijek institucionalni.

„Mi komuniciramo sa Kosovom, bez obzira koja stranka ga vodi, komuniciramo sa institucijama”, rekao je Osmani.

Dodao je da je i dijalog Kosova i Srbije održan je u Ohridu zbog nove uloge koju Sjeverna Makedonija ima u regionu.

“Zbog našeg konstruktivnog pristupa koji smo imali prema Kosovu, da moramo da zatvorimo razlike sa Srbijom sporazumom koji je usredsređen na međusobno priznanje i integraciji država regiona“, rekao je Osmani.

Kada je riječ o ustavnim promjenama u Sjevernoj Makedoniji, Osmani je konstatovao da je to osjetljiva tema, jer je, kako kaže, zemlja i ime promjenila zarad članstva u EU.

„Kada smo promjenili ime rekli smo ljudima da je to uslov za članstvo u EU, održali smo i referendum o tom pitanju i sada ljudi imaju utisak da je to postala pokretna meta. Čim napravimo kompromis, dodaje nam se još jedan novi“, naglasio je Osmani.

Dodao je, međutim, da je proces članstva u EU bio težak za sve zemlje koje su morale da prave bolne kompromise, naglašavajući da Sjeverna Makedonija ne može da funkcioniše bez Evropske unije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore