Bivši ministar finansija

Bivši ministar finansija Kosova Haki Shatri ocjenio je da će posljedica sankcija EU prema Kosovu, zbog nepreduzimanja koraka ka deeskalaciji na sjeveru, biti šteta od 500 miliona eura, što će se, kako upozorava, u najvećoj mjeri osetiti tokom iduće godine.

Ističe da s obzirom na to da ekonomski tokovi na Kosovu nemaju pravu dinamiku, ne mogu se riješiti ni tekući društveni problemi poput visoke stope nezaposlenosti i siromaštva.

"Kurtijeva vlada je akcijama koje je preduzela na sjeveru, osim što je izazvala klimu neizvesnosti za strane, ali i domaće investitore, izazvala uvođenje sankcija zemlji na osnovu čega se procjenjuje da će doći do gubitka investicija od spoljne pomoći, donacija i eksternih zajmova za ranije odobrene projekte od oko 500 miliona eura", rekao je Shatri za ABC.

Vlada je, dodaje, okrenula leđa i aspektu privrednog razvoja. Javne investicije su pale u posljednje dvije godine, a kako navodi, ovo je treća godina da kapitalne investicije predviđene budžetom do 700 miliona eura nisu realizovane.

Upitan da li će se šteta nastaviti i dalje, bivši ministar je rekao da će se najteže posljedice uvedenih sankcija osjetiti sljedeće godine.

"Čak i ako vlada Kosova preduzme mjere ili uvaži savjete i preporuke međunarodnog faktora, naravno da se ukidanje odluke o mjerama protiv Kosova neće desiti odmah. Stabilizacija situacije sa međunarodnim faktorom se dešava mnogo kasnije od ukidanja sankcija. Dakle, efekti su počeli da se vide ove godine, ali će najozbiljnije posljedice biti u narednoj godini i u budućnosti dok ne konsolidujemo odnose sa našim partnerima i ponovo funkcionalizujemo ugovore sa međunarodnim faktorom", ukazuje Haki Shatri.

Izvor: Kosovo online/abc