Mišljenje analitičara

Iako su Evropska unija i Savjet Evrope dve nezavisne organizacije, sankcije EU mogu uticati na eventualno članstvo Kosova u Savjetu Evrope ove godine, smatraju kosovski stručnjaci za međunarodne odnose, prenosi Telegrafi.

Nakon podnošenja zahtjeva u maju prošle godine, Kosovo je u aprilu ove godine učinilo važan korak prolaskom prve pristupne faze u Savjetu Evrope. Nakon eskalacije situacije na sjeveru Kosova, Evropska unija je u junu uvela sankcije Kosovu, zahtjevajući deeskalaciju.

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi kaže da sankcije EU, nažalost, mogu imati negativan uticaj na put Kosova u SE.

„Ne vjerujem da će ove godine biti odluke o članstvu Kosova u Savjetu Evrope. To zahtjeva vrijeme. Ali, znajući da smo i mi pod sankcijama, ne vjerujem da će to doći do izražaja, jer će nas naši partneri, bez čije pomoći ne možemo postati članovi, ignorisati, sve dok ne bude deeskalacije na sjeveru", rekao je Arifi.

Profesor Dorajet Imeri, međutim, kaže da je uticaj EU na nova članstva u Savjetu Evrope nemoguć.

„Ako bi države EU sprečile Kosovo da uđe u Savjet Evrope gdje su članice, onda bi članice Savjeta Evrope koje dolaze iz EU bile protiv Ohridskog sporazuma koji su oni podrđale. Ali, sve je moguće. Znate kakav su pristup evropske zemlje imale i imaju političkim procesima kroz koje zemlja prolazi”, rekao je Imeri.

Politički analitičar Gazmir Raci vjeruje da će mere EU prema Kosovu biti uklonjene u septembru.

„Ne mislim da su mjere EU vezane za proces članstva Kosova u Savjetu Evrope. Ali, naravno, rezultati dijaloga Kosova i Srbije, uz posredovanje Brisela, imaće veoma važan uticaj na put Kosova ka Savjetu Evrope“, rekao je Raci.

Savjet Evrope, koji ima 46 članica, je međunarodna organizacija koja se bavi zaštitom i unapređenjem ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u Evropi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi