Ministrica obrazovanja na Kosovu Arberie Nagavci juče je saopštila da u ovoj školskoj godini učenici neće imati udžbenike.

Ona je 9. avgusta poništila tender za kupovinu udžbenika za učenike od prvog do petog razreda, za novu školsku godinu koja počinje 1. septembra, uz obrazloženje da su "udžbenici skupi", pieš portal Demokracia.com.

Postupak javne nabavke „Nabavka udžbenika za školsku 2023-2024. godinu od prvog do petog razreda (1-5), udžbenika za učenike dijaspore za I, II i III nivo i udžbenika za njemački jezik za razrede (6 i 8)“ , je otkazan prije 12 dana.

U međuvremenu, saopštenje ove odluke objavljeno je 15. avgusta. Razlog koji je doveo do poništavanja tendera, koji je bio "težak" preko četiri miliona eura, prema navodima Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija (MONTI), bio je to što su izdavačke kuće premašile procjenjenu vrijednost za ovaj postupak nabavke.

Naime, u odluci Ministarstva prosvjete stoji da su "i pored pregovora koji su vođeni sa izdavačkim kućama cijene veće od iznosa predviđenog za ovaj postupak nabavke".

Ministarstvo prosvjete je planiralo da za 2023-2024. godinu za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola izdvoji 4.316.885,00 €.

Ali poslije pregovora sa izdavačkom kućom, kaže se da je vrijednost dostigla 4.830.069,62 eura.

Na ovaj tender prijavile su se izdavačke kuće: “Libri Shkollor”, “Botim Pegi SH.P.K.”, “N.G.B.L. “Berati””, “Magjia e Librit SH.P.K.”, “Dukagjini SH.P.K” i “Albas SH.P.K.”.

Stoga je pomenuti tender poništen i za to je Arbërie Nagavci najavila u ponedjeljak da razmatraju mogućnost da novac za kupovinu knjiga za novu školsku godinu prenesu direktno roditeljima preko platforme e-Kosova.

Ministrica prosvjete je novinarima navela da se o ovom pitanju očekuje da će se odlučiti u narednih nekoliko dana, te je istakla da je takva opcija razmatrana u cilju povećanja transparentnosti javnog novca.

“Ove godine razmatramo mogućnost da se prenos sredstava za nabavku školskih udžbenika, prema zakonskoj obavezi Ministarstva prosvjete, izvrši na ime roditelja i da oni kupe udžbenike za svoju djecu. Vrlo brzo, u roku od dva-tri dana, biće odlučeno o tome”, izjavila je Nagavci.

S druge strane, zamjenik ministra obrazovanja Taulant Kelmendi ocijenio je neprihvatljivom situaciju za kupovinu udžbenika za učenike iz Ministarstva obrazovanja.

Prema njegovim riječima, cijene koje su ponudile izdavačke kuće bile su veoma visoke.

“Ima slučajeva da knjiga prelazi cifru od 25 eura. Ili kada knjiga "Društvo i sredina" zajedno sa radnom sveskom za treći razred dostigne cifru od 27 eura. Ovakva situacija je neprihvatljiva”, dodao je on.

Povodom mogućnosti da roditelji sami kupe knjige, a zatim im država nadoknadi troškove, bilo je oštrih kritika.

Opozicioni poslanici i članovi civilnog društva okrivili su ministricu Nagavci za neuspjeh u nabavci školskih udžbenika kosovskim učenicima.

Isti su optužili šefa MONTI-ja za "krađu" školskih udžbenika. Nova školska godina na Kosovu počeće 1. septembra.

Ministrica prosvjete, Arbërie Nagavci juče je održala konferenciju za medije na kojoj je takođe govorila o početku nove školske godine i podjeli udžbenika.

Ministrica je rekla da udžbenika za učenike neće biti i za to je okrivila izdavačke kuće što su naduvale cijene knjiga.

Ministrica je posebno optužila izdavačku kuću "Luarasi" koju je, kako je rekla, prijavila nadležnim organima.

"Vezano sa izdavačkom kućom koja je poskupila je upravo o izdavačkoj kući "Luarasi". Ja sam lično dobila opomenu za krivičnu prijavu, iako se takav oblik upozorenja ne priznaje i nema osnova za tako nešto. Dobili smo službeni dopis u kojem sam upozorena na krivične prijave za slučajeve koji bi trebalo da se razmatraju u upravnom postupku i na koje nismo imali nikakvog uticaja, ni ja kao ministrica ni moje kolege. Javno je bilo, neki mediji su objavili da je Izdavačka kuća “Luarasi” izdala upozorenje za krivičnu prijavu, iako nema jedinstvenog osnova”, rekla je ona.

Shukri Klinaku, vlasnik izdavačke kuće "Luarasi", demantovao je tvrdnje ministrice. On je rekao da nije ni učestvovao na pregovaračkom tenderu.

"Nisam ponudio nikakvu cijenu, neka vas ne čudi ministrica jer ona nikada ne shvata i kada prekrši zakon kako se ponaša, za svaki čin kojim se krši zakon kaže sve što nije istina", rekao je Klinaku za Insajder.

Prema riječima Klinakua, izdavačka kuća "Luarasi" u ovom trenutku nije primila nijednu krivičnu prijavu.

Prema njegovim riječima, krivična prijava koju je ministrica navela mogla bi biti za prošlu godinu.

“Ono što su na kraju rekli, ako je tačno da su me prijavili, onda je to za prošlu godinu. Ali, čak i da postoji krivična prijava, to je smešno, jer su MONTI potpisali ugovor, ministrica ih je kupila po toj cijeni. Koja je moja greška? Da sam ponudio cijenu? Eventualna prijava koju je ministrica navela (kažem eventualna, jer je možda i nema, jer kako sam rekao bilo bi smiješno), nastala je kao reakcija na krivičnu prijavu koju sam protiv nje podnio”.

Vlasnik izdavačke kuće je naveo da je protiv ministrice Nagavci, njene sekretarice i savjetnika podneo krivičnu prijavu za 10 krivičnih djela.

Od kojih je osam obrađeno, dok će dvije biti završene.

Klinaku je, između ostalog, rekao da čeka odluku Specijalnog tužilaštva po ovoj krivičnoj prijavi protiv ministricee Nagavci i njena dva službenika.

Što se tiče prošle godine, Klinaku je rekao da im je on dao cijenu i da su je sami potpisali.

"Ja sam im ponudio cijenu, oni su potpisali, uzeo sam novac i zdravo. Ko je ovdje krivac, možeš li me prijaviti nekome za ovo, ne možeš, sam si potpisao, ja nisam koristio nikakva sredstva da ih prisilim”, rekao je on.

Što se tiče tendera za ovu godinu, Klinaku je za Insajder rekao da ne može učestvovati jer je proganjan.

“Ove godine su me maltretirali, nisu mi stavili ni ime, nisu stavili moje knjige, znači da nemam priliku ni da podignem cijenu ni za cent. Samo jednu knjigu su kod nas trebali nabaviti, i ja nisam učestvovao. Nisam dao ponudu", rekao je Klinaku.

Prema riječima Klinakua, 9. avgusta 2023. godine tender je poništen i Izdavačka kuća "Luarasi" nije dala nijednu ponudu.

Čak i izdavačka kuća "Dukađini" kaže da je ove godine dala jeftiniju ponudu Ministarstvu prosvjete nego prošle godine, za nabavku udžbenika za osnovce.

Ova reakcija uslijedila je nakon najave ministrice prosvjete Arberie Nagavca da ove godine, prvi put poslije mnogo godina, neće biti podjeljenji besplatni udžbenici učenicima koji počninju nastavu početkom septembra. Prema riječima ministrice, roditelji bi trebali sami kupiti udžbenike, ali će im Vlada nadoknaditi troškove.

Iz ministarstva prosvjete su rekli da su cijene koje nude izdavačke kuće "neisplative" za izdvojeni budžet. Međutim, to demantuju u jednoj od izdavačkih kuća, koja kaže da su ovogodišnje cijene bile jeftinije nego prošle.

Obavijest izdavačke kuće:

Ponudili smo jeftinije nego prošle godine.

Izdavačka kuća "Dukađini" pomno prati diskusiju koja se vodi u vezi sa knjigama za osnovce.

Naša izdavačka kuća, radi transparentnosti, želi da obavjesti javnost da smo u licitaciji koju smo predali u Ministarstvu, uprkos inflaciji i globalnom rastu cijena, licitirali po nižoj cijeni za oko 4% u odnosu na 2022. godinu.

Međutim, izdavačka kuća "Dukagjini" će se potruditi da ispuni obaveze koje proizilaze iz važećeg zakonodavstva.

Za našu izdavačku kuću opremanje djece udžbenici je prioritet iznad prioriteta.