Trpeće nastava

Analitičar i bivši direktor obrazovanja u Opštini Priština Jusuf Thaçi reagovao je danas na mogućnost da Ministarstvo obrazovanja može da ukine besplatne udžbenike za učenike na Kosovu i istakao da je argument resornog ministarstva kako je kupovina udžbenika u maloprodaji isplativija nego u veleprodaji, potpuno apsuradan i nema logike.

On je na Facebookuu napisao da pojedinačna kupovina udžbenika za djecu iziskuje dodatne troškove i vrijeme, što će umnogome otežati život porodicama sa djecom na Kosovu. 

"Da li je kupovina knjiga na malo od roditelja jeftinija od kupovine knjiga na veliko od države?! Pored toga što je maloprodajna cijena (po pravilu) veća od veleprodajne, čak i pod pretpostavkom da ministarstvo utvrđuje maloprodajnu cijenu, i dalje postoje dodatni troškovi kada knjige kupuju roditelji", rekao je Thaçi.

On je naveo da će dodatni trošak za roditelje biti isporuka i distribucija knjiga, a da će vlada morati da izvrši "stotine hiljada transakcija" da bi nadoknadila troškove roditeljima.

Upozorio je da će roditelji nastavnike "zasipati" pitanjima jer, kako pojašnjava, može postojati više odobrenih udžbenika za isti predmet i razred, a roditelji ne znaju koji će udžbenik koristiti njihovoj djeci.

"Veliki dio roditelja neće na vrijeme kupiti udžbenike za učenike. Ovo će rezultirati stotinama hiljada izgubljenih nastavnih sati", zaključio je Thaçi.