Ukidnje besplatnih udžbenika

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj rekao je da je ova odluka Ministarstva obrazovanja o ukidnju besplatnih udžbenika uznemirujuća i pogrešna, prenosi Koha.

Poslanička grupa AAK je zajedno sa nekoliko opštinskih načelnika prosvete i članovima Ujedinjenog sindikata obrazovanja, održala okrugli sto na temu stanja u obrazovanju.

"Svi smo dijelili neke brige oko obrazovanja, materijalnog statusa nastavnika, teško je tražiti kvalitet obaveza ako nema finansijskog tretmana za nastavnike. Nadali smo se da će Vlada doneti rješenje o povećanju plata. Zabrinjava nas stanje sa školskim udžbenicima, nismo htjeli da se miješamo u odnos sa nastavnicima, roditeljima i djecom. Na način kako se danas sprovodi distribucija udžbenika prelazi 12 miliona, šest do osam iliona je najskuplji trošak, bar šest miliona skuplji. Postoji rizik da djeca zbog udžbenika gube nastavu tokom cijele školske godine. Pozivam građane da budu oprezni, da obezbjede udžbenike, da ne kasne i stavljaju ih na začelje, jer su posljedice velike u procesu učenja“, rekao je Haradinaj tom prilikom.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore