Afera sa rezervama

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku reagovao je povodom skandala sa robnim rezervama za koji se optužuju ljudi bliski vladi, kao i ministarka trgovine Rozeta Hajdari i istakao da vlada s jedne strane napada medije jer su otkrili takav skandal, a sa druge strane tužilaštvo jer hapsi zločince.

On je u videu objavljenom na Facebooku rekao da je premijer Kosova Ajbin Kurti svom prijatelju dao milione iz budžeta i namjestio poseban tender za njega.

"Premijer koji svom prijatelju daje milione eura budžeta. Ne konkursom, ne procedurom, ne zakonom, već posebnim tenderom za to. Prijatelj premijera, koji prima milione od države po posebno osmišljenom postupku za njega, odlučuje da dobije, kako nam sam premijer kaže, samo tri odsto; i to 52 tone pšenice, 200 hiljada litara ulja i 120 hiljada kilograma šećera", naveo je Abdixhiku.

Navodi da je i ranije bilo namještanja tendera, korupcije, uzimanja procenta i zastrašivanja sudija, a da brojke koje su 'sada u igri' ukazuju na to da aktuelna vlast i moćnici misle da "mogu da rade šta hoće".

"Odbrana za Rida koji dobija 'samo' tri odsto; za Martinija koji je povukao 1,4 miliona keša u Prištini, ili za Nagipa koji je dao tender od 3,5 miliona keša za posao bez prometa. Da li je ovo promjena mišljenja koju smo godinama tražili? Da li poslije mnogih pokušaja evropeizacije treba da se zadovoljimo Vladom i premijerom koji štite zločince", rekao je Abdixhiku.

Poručuje da Kosovo može i zaslužuje više i da ga niko u tome ne sme sprečiti.

Izvor: Kosovo Online