TRENERI I POZIVI

Predsjednik Svjetske nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino na današnjem Kongresu u Bangkoku objavio je revolucionarnu vijest na koju ga već odavno nagovaraju.

Naime, uvodi se kao u tenisu opcija da svaka ekipa po utakmici ima dvije provjere VAR-a na vlastito traženje.

"Funkcionirat će tako da će trener svake ekipe imati pravo tražiti pomoć VAR-a dva puta po utakmici. Ukoliko se nakon tako zatražene provjere promijeni inicijalna odluka sudije, ekipa koja je zatražila provjeru imat će i dalje pravo na dvije provjere. Ukoliko, s druge strane, nakon ovako zatražene provjere VAR potvrdi odluku sudije s terena, onda ekipa koja ju je tražila gubi pravo na jednu provjeru po svom zahtjevu", kazao je Infantino.

Prvi čovjek svjetskog nogometa je dodao i da će FIFA razviti te poboljšati VAR.

"Taj sistem koristi 65 nacionalnih saveza, ali sada ćemo ga unaprijediti. Stvorili smo bazičniju tehnologiju s manje kamera i bez sudija koji odlučuju, tako da će to biti svima dostupno i lakše za implementaciju. Taj ssistem se već testira", poručio je Infantino.

Inače, na današnjem Kongresu je Palestinski nogometni savez pozvao na trenutno izbacivanje Izraela iz vodeće organizacije svjetskog nogometa. Infantino je na kraju odbio glasati o palestinskom zahtjevu, najavivši kako će FIFA održati vanredni sastanak Vijeća FIFA-e prije 20. jula kako bi donijela odluku o zahtjevu za suspenziju.