Deeskalacija

Vlada Kosova saopštila je da je ispoštovan dogovor postignut u Bratislavi za smirivanje situacije na sjeveru. Međutim, Evropska unija, čiji je portparol optužio Kosovo za neevropsko ponašanje, zatražila je da se preduzmu dalji koraci kako bi se ispunili uslovi za ukidanje kaznenih mjera. Potvrđeno je da je ukidanje odluke o uvozu srpske robe jedan od uslova koje Vlada mora da ispuni.

Vlada Kosova je uvjerena da su mjere preduzete za eskalaciju situacije na sjeveru dovoljne da se uklone kaznene mjere koje je uvela EU.

U odgovoru na kritike portparola EU Petera Stanoa, koji je ponašanje Kosova opisao kao neevropsko, izvršna vlast je navela napredak u primeni sporazuma iz Bratislave, uključujući i pripreme za izbore u četiri sjeverne opštine.

Portparol Vlade, Perparim Kryeziu, rekao je da su uvedene mjere nepravedne.

„Vlada Republike Kosovo, koju predstavlja njen zamjenik premijera Besnik Bislimi, postigla je dogovor u Bratislavi sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom o koracima za sprovođenje deklaracije EU od 3. juna o deeskalaciji situacije u četiri opštine na sjeveru. Od tog trenutka, Republika Kosovo je ispunila prvu tačku tog sporazuma smanjenjem za 25% prisustva pripadnika Policije Kosova u i oko zgrada opština. Kao rezultat primjene druge tačke, koja predviđa zajedničku procjenu bezbjednosne situacije, prošle nedjelje je broj policajaca u zgradama opštine i oko njih smanjen za još 25 odsto. U međuvremenu, u okviru treće tačke Bratislavskog sporazuma, već smo formirali radnu grupu koja je zadužena za izradu administrativnog uputstva koje omogućava vanredne izbore. Dakle, Kosovo poštuje sporazum sa EU. Smatramo da je najbolje pitati EU o kojim se još aktivnostima radi, zajedno sa pitanjem šta je Srbija uradila na deeskalaciji situacije od onoga što je prvobitno zatražila sama EU. Rekli smo da su mjere protiv Kosova bile nepravedne i očekujemo da budu uklonjene što je prije moguće, posebno nakon napretka u primeni Brastislavskog sporazuma, ali i nakon poboljšanja situacije na terenu“, naveo je Kryeziu.

S druge strane, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić rekao je da se od Kosova traži da poništi odluku o uvozu srpske robe.

U odgovoru RSE Rašić je rekao da Vlada očekuje da EU ukine mjere koje su joj nametnute, a zatim krene ka ukidanju te odluke.

„To je jedan od prvih koraka koje ćemo preduzeti. Da li će to biti zajedno u paketu (ukidanje zabrane uvoza robe iz Srbije i mjere EU protiv Kosova), ne mogu sada da vam kažem, ali je to svakako prva stvar koja će biti na našem dnevnom redu“, naglasio je Rašić.

Dogovor sa Evropskom unijom o akcijama koje dovode do eskalacije situacije postignut je u Bratislavi 10. jula, na sastanku koji je potpredsjednik Vlade Besnik Bislimi održao sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

Izvor: Koha/KoSSev