Jačanje subjektiviteta

Zamjenica ministra spoljnih poslova i dijaspore Liza Gashi kaže da Kosovo radi "na novim priznanjima i jačanju subjektiviteta", prenosi RTV Kim.

"Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore sada je koncentrisano na zemlje koje nisu priznale Kosovo. Imamo pet država sa kojima intenzivno radimo kako bismo napravili prostor za povezivanje sa njima", izjavila je Gashi na konferenciji za medije.

Gashi je navela da postoji napredak u pojedinim oblastima u odnosima sa državama koje nisu priznale Kosovo.

„Postoje države koje nas nisu priznale, ali sa kojima imamo različite razmjene, na primjer Grčka sa kojom imamo jako dobru bilateralnu saradnju. Mi radimo na tome, ima izazova, ali ima i napredovanja u tom pravcu. Priznanje kao finalni akt, očekujemo da dođe do toga, ali rad koji obavljamo svaki dan u ministarstvu je povezan sa međunarodnom subjektivnošću Republike Kosova“, dodala je Gashi.

Govoreći o održavanju lokalnih izbora u četiri opštine sa na sjeveru Kosova, Gashi je navela da će Vlada pratiti jasne korake koji su povezani sa smjenom gradonačelnika u opštinama Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

„To su koraci u vezi sa peticijom da bi se došlo do drugog stadijuma razvoja. Podrška koju mi dobijamo od raznih zemalja, odnosno predsedavajućih odbora za spoljnu politiku i poslanika čini nas srećnim zato što vidimo da imamo veliko interesovanje za stabilnost, ne samo Kosova, nego regiona uopšte i to vidimo kao pozitivan korak. U tom pravcu čekamo dalje korake koje je Besnik Bislimi pregovarao u Briselu“, kazala je ona.

Na pitanje novinara zašto Evropska unija ne ukida kaznene mjere nakon primene bratislavskog sporazuma, Gashi je odgovorila da Kosovo čeka odgovor u vezi sa tim.

Izvor: Radio Kim