Politički analitičar

Uprkos zahtjevima da se sankcije Kosovu ublaže nakon akcija koje je vlada preduzela na sjeveru, Evropska unija nije nagovjestila da li će to i preduzeti, a analitičari ocjenjuju da će kaznene mjere služiti Evropskoj uniji kao sredstvo pritiska i uslovljavanja Kosova u vezi sa dijalogom, piše Koha.

Analitičar Visar Xhani smatra da to što EU ne ukida sankcije Kosovu i nakon preduzimanja koraka u cilju deeskalacije situacije na sjeveru znači da će te mjere služiti kao sredstvo pritiska i uslovljavanja Kosova.

Xhani je izrazio sumnju da će te mjere biti u potpunosti uklonjene.

"Vjerovatno će Evropska unija od sada koristiti ove mjere kao obavezujući mehanizam za Kosovo i sredstvo pritiska, kako bi sprovela sporazume postignute u Briselu", rekao je Xhani.

I analitičar Shkumbin Beqiri kaže da Unija zadržavanjem mjera prema Kosovu šalje poruku institucijama na Kosovu zbog nedostatka koordinacije i neposlušnosti.

"Njihovo neizjašnjavanje je sankcija u odnosu na Kosovo, jer smo sada u situaciji da Evropska unija ne žuri da preduzme nešto sve dok se situacija u određenoj mjeri ne smiri", rekao je Beqiri.

Iz Evropske unije nema odgovora da li će doći do ukidanja mjera, uz obrazloženje da su institucije EU trenutno na odmoru. U Uniji kažu da su mjere protiv Kosova "privremene i reverzibilne", u zavisnosti od razvoja događaja na terenu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore