Advokat PDK

Advokat PDK, Faton Fetahu, ocenio je da je odluka Ustavnog suda o Zakonu o javnim funkcionerima jedna dobijena ustavna bitka, prenosi Reporteri.

Fetahu je rekao da su napori vlade propali.

"Ustavni sud Kosova je saopštio da Zakon o javnim funkcionerima, koji je predložila ova vlada i usvojila parlamentarna većina, nije prošao test ustavnosti. Parlamentarna grupa PDK nije osporila ovaj zakon u cjelini, već samo djelimično, pa su većina konkretnih odredbi koje su osporene, kao takve, potvrđene kao neustavne. Konkretno, napori vlade su propali", napisao je on na Facebooku.

On je, između ostalog, naveo da su propali pokušaji kontrole državne uprave, kako je rekao, centralizovanjem odlučivanja samo u rukama Ministarstva unutrašnjih poslova, a zatim je pojasnio u čemu je bio smisao takve namjere.

"Da se opravda kriterijum "podobnosti" (moralno-političke) za zapošljavanje u državnoj upravi. Da se državnim funkcionerima oduzme ustavom zagarantovano pravo na žalbu. Masovno udaljiti iz javne službe funkcionere koji nisu ponovo izabrani na niže i srednje rukovodeće pozicije. Da se napravi "lista čekanja" sa odgovornim i patriotskim funkcionerima koji se pridržavaju zakona i koji se ne pokoravaju i ne služe vladi", napisao je on.

On je naveo i da su propali napori da se otvore vrata politizaciji državne uprave.

"Cilj je bio stvoriti "pravni osnov" za  masovno otpuštanje iz državne uprave "nepodobnih" funkcionera, kojima bi poslije 9 mjeseci na "listi čekanja" prestao radni odnos. Ovo bi otvorilo vrata politizaciji državne uprave, rješavanju kadrova sa partijskim i političkim podobnicima i sa članovima porodica ljudi iz vlasti", rekao je on.

Dodao je da je zadovoljan što je partija koju zastupa izašla sa argumentima koje je potvrdio i Ustavni sud.

"Kao pravnik i kao ovlašćeni predstavnik Poslaničke grupe PDK, osjećam zadovoljstvo i olakšanje kada vidim punu volju poslanika da ostanu vjerni zakletvi koju su položili da štite Ustav i njegove vrijednosti. Prema tome, nema te sile koja nas sprečava da se borimo i sprečimo prekršioce ustavnog poretka u njihovoj namjeri", naveo je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri