Sramni i tihi neuspjeh!

Još jedan veliki, sramni i tihi neuspjeh dogodio se premijeru Kosova, Albinu Kurtiju. On je ponovo odustao od svoje politike na sjeveru zemlje uprkos tome što nije postigao nikakve rezultate, dok je istovremeno ozbiljno oštetio Kosovo štetom po partnerstva, pa čak i sankcije. I ove sankcije se još ne ukidaju, uprkos odbijanju. Zašto?

Dana 10. jula zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi otišao je u Bratislavu. Tamo je postigao dogovor o prvim koracima ka deeskalaciji sa evropskim posrednikom Miroslavom Lajčakom.

Među tim koracima bilo je trenutno smanjenje prisustva policije za 25% "u i oko opštinskih zgrada". A da stvar bude još gora, bilo je i obećanje da se neće preduzimati "akcije koje bi mogle da zaoštre situaciju na sjeveru Kosova". A da stvar bude još gora, policija je morala da sarađuje sa EULEX-om i KFOR-om kako bi „sagledala mogućnost daljeg smanjenja cjelokupnog prisustva policije u i oko opštinskih zgrada“. I da stvar bude gora, Vlada se obavezala da će podržati održavanje novih izbora u četiri sjeverne opštine, prenosi Demokracia.com.

Dakle, ozbiljan korak unazad koji je usledio nakon teške nacionalističke retorike kosovskih institucija ali i niza sankcija Evropske unije.

Kaznene mjere EU uključivale su privremenu suspenziju rada tijela osnovanih u okviru SSP, nepozivanje Kosova na sastanke na visokom nivou, suspenziju programiranja sredstava za Kosovo iz IPA 2024 i dodirivanje potencijalnih fondova Kosova u investicionom okviru na Zapadnom Balkanu.

Ovo posljednje je okvir vrijedan više milijardi dolara.

Šta je Kurti rekao?

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti je, najavljujući dogovor o deeskalaciji situacije, rekao da se nada da će mjere sada biti ukinute.

On je optužio EU da svojim mjerama protiv Kosova podriva poziciju Kosova u pregovorima, piše Nacionale.

"...obe strane moraju imati priliku da pregovaraju sa jednakih pozicija, što je kompromitovano uvođenjem privremenih mjera protiv Kosova od strane Evropske unije", rekao je Kurti na sastanku Vlade.

Diplomatski izvori

Ali uznemirujući izvještaji dolaze iz diplomatskih izvora.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, jedan od ovih izvora je rekao ove riječi:

„O mjerama protiv Kosova nije odlučeno tako lako, one su reverzibilne i neće trajati ni jedan dan duže nego što je potrebno. Ali, za njihovo povlačenje su potrebni dokazi da Kosovo preduzima sve korake koji su od njega traženi i zbog kojih su te mjere odlučene."

Čak su i SAD tražile dalje korake od Vlade Kosova koji vode ka deeskalaciji.

Premijer se nije izvinio građanima nakon sankcija EU. On je optužio EU da je pristrasna.

U jednom od njegovih najzanimljivijih razgovora bio je onaj sa novinarom Stephenom Sackurom gdje mu postavlja prilično teška pitanja.

„Vi plaćate cijenu, to je činjenica. Sankcije će koštati vašu zemlju do 500 miliona eura do kraja ove godine... sa vašom slabom ekonomijom ne možete sebi priuštiti da izgubite ovu finansijsku podršku. Šta ćeš uraditi?" - pitao ga je.

Kurti nije imao zadovoljavajuće odgovore tokom intervjua. Novinar BBC-ja je čak nazvao premijera "tvrdoglavim" i "impulzivnim".