Mjere EU jednostrane

Američki profesor Daniel Serwer ocijenio je da tuča koja se dogodila u kosovskom parlamentu u četvrtak nanosi štetu Kosovu, dok je, govoreći o situaciji na sjeveru konstatovao da su odnosi Kosova sa Evropom i SAD narušeni.

"To se često dešavalo u mnogim demokratijama, čak se desilo i u Sjedinjenim Američkim Državama prije 50 godina, ali to se ne odražava dobro. To samo šteti Kosovu i državi Kosovo", naveo je Serwer govoreći o tuči u Skupštini.

Kada je riječ o odnosima Kosova i EU, Serwer ocjenjuje da su oni na lošem nivou.

"Više je nego jasno da Kosovo treba da unapredi svoje odnose sa Vašingtonom i Briselom, a ja sam ohrabrio vlasti na Kosovu da budu pažljive prema ovoj potrebi. Kosovo je mala zemlja koja ima neprijateljske susjede i kojoj su potrebni prijatelji", rekao je Serwer.

Na pitanje da li su diplomatski odnosi Kosova i SAD narušeni u smislu koordinacije oko sjevera, on je odgovorio da je to činjenica, ali da nije siguran šta je do toga dovelo.

"Izgleda da ima mnogo američkih i evropskih diplomata koji se žale na nekoordinaciju od strane Kosova. Ne znam šta se tačno dogodilo, ali jasno je da su odnosi sa Evropom i SAD narušeni. Kosovo je mala zemlja i ne može sama da se kreće svijetom, potrebni su joj prijatelji", zaključio je Serwer.

Govoreći o pitanju severa Kosova i deeskalaciji tamošnje situacije, Serwer smatra da je veoma važno da dođe do umirivanja tenzija, ali da su mjere koje je EU donijela jednostrane i da je trebalo postaviti uslove i Srbiji. 

"Moje gledište je da je deeskalaciju veoma važno postići, ali to treba da urade sve strane. Ono što EU traži je veoma jednostrano i čini mi se da postoje zahtjevi koji treba da budu postavljeni za Srbiju, takođe", rekao je on.

Na pitanje da li postoje okolnosti da se održe izbori na sjeveru, američki analitičar je rekao da ne bi imalo smisla održavati izbore ako ih Srbi ponovo bojkotuju.

"Moramo biti iskreni, Srbi na Kosovu su pod kontrolom Beograda. Dakle, trebalo bi da se uputi i zahtjev Beogradu da obeća da će podstaći kosovske Srbe da učestvuju na izborima. Još nisam vidio da se to dogodilo", rekao je Serwer.