Protivljenje

Protiv mjera EU prema Kosovu izjasnilo se 13 poslanika švicarskog parlamenta. Poslanik Nacionalnog savjeta Švicarske iz Socijaldemokratske partije, Sedrik Vermut, rekao je da su predsjednici Evropske komisije, Ursuli von der Layen, uputili pismo u kojem se protive mjerama protiv Kosova.

"Pismo je poslato gospođi Ursuli von der Layen jer smo bili iznenađeni načinom na koji se Evropska zajednica i Evropska komisija bave pitanjem između Srbije i Kosova. Švicarska nije članica EU, ali mi smo Evropljani i veoma smo povezani sa Republikom Kosovo. Kao što je poznato, Kosovo ima veliku dijasporu koja živi u Švicarskoj, a naš utisak je da je neuravnotežen pristup EU onome što radi Vlada Kosova", naglasio je Vermut u magazinu "Info plus" na RTK.

Prema njegovim riječima, događaji u posljednjih nekoliko mjeseci nisu bili dobri, ali su se desili.

"Ovo je kontekst demokratije koja pokušava da opstane protiv agresora koji se sve više pretvara u autoritarni režim. Prilično sam šokiran mjerama koje evropska zajednica preduzima protiv Vlade Kosova, a ne protiv Vlade Srbije, koja je već nekoliko puta bojkotovala proces dijaloga. Čak je premijera Kosova nazvao nevažećim i nije sproveo ono što je obećao da će sprovesti", dodao je Vermut.

On je dalje naglasio da je problem sa obe strane granice, ali da je, prema njegovim riječima, Srbija ta koja pokušava da ometa dijalog, a ne Vlada Kosova.

"Pokušali smo da u pismu gospođi Ursuli von der Layen pokažemo da kao Evropljani smatramo da u ovom periodu treba da stanemo na stranu demokratije i podržimo vladu Kosova koja štiti evropske vrijednosti na Zapadnom Balkanu, a to je vlada gospodina Kurtija i predsjednice Osmani", rekao je Vermut.

On je istakao da je šokiran kada su predstavnici administracije EU i SAD hvalili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kao nekoga ko garantuje stabilnost u regionu.

"Ja mislim potpuno drugačije. Vučić seje haos i osporava se čak i u svojoj zemlji. On pokušava da smisli ove politike kako bi skrenuo pažnju na ono što se dešava u Srbiji, gdje se ljudi bune protiv načina na koji on vodi državu", rekao je Vermut, prenosi RTKlive.

Švicarski poslanik je rekao da pozdravlja dogovor Lajčaka i Bislimija jer, prema njegovim riječima, čini se da je to važan korak ka poboljšanju situacije, i dodao da problem nije u Prištini i Beogradu, već u Briselu.

"To je pitanje priznanja Kosova od pet zemalja EU i ako se ova situacija ne promjeni i ako integritet i suverenitet Kosova ne budu garantovani od strane svih strana, nećemo imati miran i dugotrajan rezultat. Nadam se da ćemo ići ka tome gdje će se prihvatiti suverenitet Kosova i to bi bila osnova za naredne korake", podvukao je poslanik Socijaldemokratske partije Švicarske.