Deeskalacija

Šef evropske diplomatije Josep Borrell pozdravio je sporazum između EU i Kosova o prvim koracima za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova.

"Očekujemo da će Kosovo preduzeti i druge pozitivne korake i nastaviti napredak u tom pravcu", napisao je Borrell na Twitteru i dodao da će se rad sa stranama biti nastavljen u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak i zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi su u ponedjeljak postigli dogovor o prvim koracima u cilju smirivanja tenzija na sjeveru zemlje.

Dogovoreno je da će zvanična Priština odmah smanjiti prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz redovnu procjenu bezbjedonosne situacije u saradnji sa Misijom EU za vladavinu prava (EULEX) i Misijom NATO-a na Kosovu (KFOR) za dodatno smanjenje policijskih snaga u ovim opštinama sa srpskom većinom.

Još jedan od koraka za deeskalaciju situacije je da Kosovo ne preduzima nikakve korake koji bi mogli da dovedu do eskalacije situacije kako bi se podstaklo održavanje vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na severu te uspostavljanje pravnog osnova za održavanje izbora.

U međuvremenu, iz Vlade Kosova su potvrdili ovu informaciju, uz navode da će "svi koraci biti završeni u roku od dvije nedjelje". Naveli su da će prisustvo policije biti smanjeno za 25 odsto.