Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti prije početka sjednice Vlade potvrdio je da su se u ponedjeljak potpredsjednik Vlade Kosova Besnik Bislimi i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dogovorili o sporazumu koji sadrži četiri tačke za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova, kao i da će to uticati da se sankcije protiv Kosova ukinu i da će strane u dijalogu biti ravnopravne.

Kurti je rekao da će četiri tačke stvoriti preduslove za punu i bezuslovnu primjenu Osnovnog sporazuma od 27. februara i Ohridskog aneksa od 18. marta. opština na sjeveru i to poslije ljetnje sezone.

Takođe, Kurti je rekao da će sporazum koji je postignut u Bratislavi pomoći da se uspostavi ravnopravnost stranaka, što, prema njegovim riječima, pomaže punom sprovođenju osnovni sporazum i njegov aneks.

„Bislimi je postigao sporazum sa izaslanikom Lajčakom o ovim tačkama. Prvi je smanjenje prisustva policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada. Drugo, Policija Kosova će zajedno sa Eulexom i Kforom procjeniti bezbjednosnu situaciju po potrebi. Treća, Vlada Kosova daće javnu izjavu u kojoj će podržati održavanje izbora u četiri sjeverne opštine. Četvrti je o pozivu koji će EU uputiti glavnim pregovaračima za finalizaciju plana redosljeda za Sporazum o normalizaciji. U zaključku, sporazum Bartislava će pomoći. Reforma u pravosuđu je naš prioritet, rad na njoj nikada nije stao. Ustavni sud čekamo više od četiri mjeseca. Danas ćemo razmatrati i Nacrt zakona o Tužilačkom savjetu“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo online/Koha