Profesor ustavnog prava

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je da je evropski plan za rješavanje kosovskog pitanja dobar i da ne podilazi nijednoj strani, kao i da će premijer Kosova Albin Kurti propustiti priliku ukoliko ne prihvati da ga sprovede. Poznavaoci političkih prilika ocjenjuju da Evropska unija treba biti konzistentna kada je u pitanju evropski plan.

Profesor ustavnog prava Mazllum Baraliu ističe da evropska zajednica treba biti istrajna u svemu što radi, jer kako kaže, više od jedne decenije traje dijalog između Kosova i Srbije, a nikakvih rezultata nema. Na evropskom planu svakako treba da insistira, napominje Baraliu, ali sa mnogo većom ozbiljnošću.

„Mislim da prevashodno Evropska unija treba da bude konzistentna što se tiče francusko-njemačkog plana i da se pošto je već nametnut kao dokument, trebalo bi insistirati da se to ostvari. Strane nisu dovoljno posvećene tim dokumentima i u nekim slučajevima Evropska unija nije reagovala. Mislim da nije ozbiljno nakon nekoliko mjeseci, kada treba insistirati na ovom planu, da oni ponovo to ponavljaju, mislim da to nije prihvatljivo za strane, niti ozbiljno za medijatora“, rekao je Mazllum Baraliu, profesor Ustavnog prava.

Profesor političkih nauka Aleksandar Đikić ističe da je evropski plan korak napred za Kosovo, ali ne i za Srbiju.

„U međunarodnom pravnom smislu nikakav evropski plan ne može da bude validan bez potvrde Ujedinjenih nacija. Pošto se taj proces već vodi 11 godina, gdje je sa srpske strane Aleksandar Vučić koji je za sve ove godine napravio dosta toga što je loše po Srbiju, mislim da evropski plan, odnosno Escobar ili ko to već vodi, da su odabrali Aleksandra Vućića, kao nekoga ko je spreman da napravi sve te ustupke“, istakao je Aleksandar Đikić, profesor političkih nauka.

Kosovo i Srbija su u februaru prihvatili evropski plan za normalizaciju odnosa, a u martu u Ohridu i Aneks za implementaciju tog sporazuma. Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je rekao da ima "pozitivnih naznaka" da bi Beograd evropski plan mogao da prihvati, ali da to ne može reći i za premijera Kosova Albina Kurtija.