Poslanik PDK

Poslanik PDK Hajdar Beqaj istakao je da je kosovska diplomatija neuspješna i da nema strategiju, kao i da je Vlada Kosova fokusirana na sever kako bi prikrila neuspjehe u međunarodnoj i domaćoj areni, prenosi Reporteri.

Beqaj je izneo kritike na račun kosovskih institucija zbog, kako navodi, nedostatka dostojanstvenog predstavljanja u međunarodnoj areni.

Dodao je da ga brine "ležernost" predsjednice Vjose Osmani i ministarke spoljnih poslova Donike Gërvalle-Schwarz, za koju je rekao da je do sada radila samo na smenjivanju diplomata.

"Nismo videli strategiju aktuelne vlade za diplomatiju, ni na nivou premijera, kao ni od ministarke i predsjednice. Smatram da je to nedostatak totalne strategije. Nemamo dostojanstvena predstavništva van Kosova. Videli smo da se Gërvalla-Schwarz uglavnom bavila smenjivanjem diplomatskih predstavnika i nije imenovala nove ljude", kaže Beqaj.

Navodi da je Vlada fokusirana na sjever Kosova, i ocjenjuje da se tamo preduzimaju akcije kako bi se prikrio neuspjeh u međunarodnoj areni.

"Do sada nije bilo novih priznanja, nemamo čak ni obećanje da ćemo imati novo priznanje, nemamo uspjeha u oblasti diplomatije i lobiranja za unapređenje Kosova. Kosovo funkcioniše kao da uopšte nema ministra spoljnih poslova ili kao da su diplomatiju uklonili iz svoje strategije. Preko akcija na sjeveru populisti pokušavaju da prikriju druge promašaje, kako u međunarodnoj, tako i u domaćoj areni, jer imamo probleme sa ekonomskim razvojem, odlaskom mladih, nezaposlenošću", rekao je Beqaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri