Agencije za statistiku

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova (ASK), prosječna bruto plata na Kosovu za 10 godina povećana je za 138 eura, odnosno sa 383 eura koliko je iznosila 2012. godine, na 521 euro, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema privrednim aktivnostima, najveće plate na Kosovu su u energetskom sektoru, gdje dostižu blizu 970 eura, a zatim u sektoru informacija i komunikacija, gdje su blizu 900 eura.

Najmanja zarada, u iznosu od 323 eura je u ugostiteljstvu.

Ekonomski stručnjaci kažu da je nizak nivo prosječnog rasta plata na Kosovu posljedica sporog privrednog razvoja tokom jedne decenije.

Profesor makroekonomije i životne sredine u biznisu na Univerzitetu u Prištini Nagip Skenderi kaže da na Kosovu nije došlo do restrukturiranja privrede koje bi, prema njegovim riječima, omogućilo veći razvoj.

"Mi, kao privreda Kosova, više smo fokusirani na uslužni sektor nego na proizvodnju i to je dovelo do niskih plata. Svuda se usluge plaćaju manje od proizvodnih", kaže Skenderi za RSE.

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini Berim Ramosaj kaže da je produktivnost rada na Kosovu niska, posebno u javnom sektoru, pa su i plate, prema njegovim riječima, solidne.

"Ako to posmatramo iz ekonomske logike, nivo produktivnosti u javnom sektoru zaista ostavlja nešto da se želi, kada se uzme u obzir da smo i mi preopterećeni brojem zaposlenih. Dakle, u stvari, koliko god nam se čini da je plata u javnom sektoru mala, mislim da je dosta visoka s obzirom na nizak nivo produktivnosti rada", kaže Ramosaj.

Više od 80.000 zaposlenih u javnom sektoru na Kosovu prima prosječnu bruto zaradu od 604 eura, dok je prosječna bruto plata u privatnom sektoru 473 eura.

Visinu prosječne bruto plate na Kosovu diktira i minimalna zarada, koja se nije menjala od 2011. godine i kreće se od 130 do 170 eura.

U posljednjih deset godina građani Kosova su se suočili sa porastom potrošačkih cijena, što je uticalo na njihov životni standard.

Ako se uporedi 2012. sa 2022. godinom, prosječna stopa inflacije je viša za 9,1 odsto.

Najznačajniji rast potrošačkih cijena zabilježen je 2022. godine, kada je prosječna stopa inflacije iznosila skoro 12 odsto.

Od 2021. do 2022. godine, kada su potrošačke cijene zabilježile najveći rast, prosječna bruto plata na Kosovu porasla je za svega 37 eura.

Tokom godina postojala je visoka stopa nezaposlenosti, a prema posljednjim podacima Agencije za statistiku, koji pokrivaju prvi kvartal 2022. godine, nezaposlenost je procjenjena na 16,6 odsto.

Broj zaposlenih u posljednjih deset godina, prema podacima ASK, porastao je za 86 hiljada, dok pad broja registrovanih tražilaca posla i dalje zabrinjava ekonomske stručnjake.

Skenderi kaže da su male plate obeshrabrile mlade ljude da traže posao.

"Svaka zemlja prvo mora da se uporedi sa zemljama regiona. U susjednim zemljama Kosova, kao što su Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, prosječna plata koja se nudi je 900 eura, a na drugoj strani Kosovo ima mnogo nižu prosječnu platu. U tom kontekstu, plate koje se nude na Kosovu obeshrabruju mlade ljude", kaže Skenderi.