Pomoć građanima

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi pozvao je na formiranje hitnog fonda posvećenom elementarnim nepogodama i smanjenje birokratije oko dobijanja odštete, piše Koha.

Ibrahimi je rekao da građani koji su pogođeni prirodnim katastrofama moraju čekati mjesecima zbog "preterane birokratije" i pomenuo opštinu Orahovac koja je bila pogođena poplavama prošle godine.

"Mi smo kao Udruženje još ranije tražili hitan fond za opštine. Kada imamo ovakve pojave, institucije Kosova, uključujući lokalne vlasti a ne samo centralne institucije, treba da priteknu u pomoć građanima što je prije moguće. Uz ovu birokratiju, koja je predviđena važećim zakonima, građani pogođeni poplavama u januaru ove godine još nisu dobili nijedan prijedlog sa centralnog nivoa i to je žalosno. Na osnovu informacija koje imamo, a na osnovu svakodnevnih komunikacija koje imamo sa gradonačelnicima, čini se da poljoprivrednicima nije nadoknađena šteta uzrokovana prošlogodišnjim kišama, posebno u opštini Orahovac, gdje je gradonačelnik Smajl Latifi podigao ovu zabrinutost”, rekao je Ibrahimi.

Ibrahimi je rekao da treba promjeniti politiku i eliminisati birokratiju.

On je rekao da čak i zakonodavstvo koje definiše postupanje u vanrednim situacijama treba mijenjati.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore