Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da postoji rješenje za situaciju na sjeveru, te da je važno da se do njega dođe u saradnji sa saveznicima.

Osmani je, u izjavi za RTK, govoreći o novim izborima u opštinama na sjeveru, rekla da je zakonom predviđeno nekoliko mogućnosti za raspisivanje vanrednih izbora, a da je jedna od njih najbolja, jer obezbjeđuje i učešće Srba koji žive u tim opštinama.

"To se odnosi na potpisivanje peticije, to jest da peticiju podrži 20 odsto birača iz svake od ovih opština. Mislim da se kroz ovo stvara zakonska obaveza za institucije, ali pokazujemo i političku volju za tako nešto“, objasnila je ona.

Prema njenim riječima, time se otvara put za demokratsko učešće građana Srbije na izborima i za izbor novih gradonačelnika.

"Ovo vidim kao najhitnije pitanje i istovremeno treba da se ulože napori policije za osiguranje vladavine prava na sjeveru, a posebno za kažnjavanje lica koja su učestvovala u nasilju nad Kforom, policajcima i novinarima“, rekla je Osmani.

Ona je, u vezi kaznenih mjera EU protiv Kosova, istakla da se radi na izbjegavanju takvih mjera.

"Naši kontakti su kontinuirani i svakodnevni sa EU i SAD i sve dok mi, EU i SAD imamo zajednički strateški cilj, a to je suvereno Kosovo, nezavisno u sadašnjim granicama i integrisano u atlantske strukture, ništa ne bi trebalo da nas spriječi da trenutne razlike što prije prevaziđemo“, uvjerena je ona.

Izvor: Kosovo Online/RTK1