Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti izjavio je da premijer Albin Kurti nema nadležnost da kaže da na sjeveru postoje kriminalne bande, prenosi Teve1.

On je ovo izjavio komentarišući napetu situaciju na sjeveru Kosova, gdje, prema njegovim riječima, možda postoje bande, ali je naglasio da njihovu identifikaciju treba da obavi Policija Kosova.

"Prije svega, mislim da bez obzira na moje mišljenje nije na premijeru da kaže da postoje bande. Možda ima razbojnika, može biti i organizovanih bandi, ali identifikacija mora biti vršena od strane policije. Šta su ove bande uradile, šta rade, da li su građani Kosova ili nisu građani Kosova i da li za njima postoji poternica od Tužilaštva. Ako postoji nalog za hapšenje, a policija ih ne uhapsi, onda policija mora da odgovara, ako nema naloga za hapšenje", rekao je Haliti.

Dodao je da ne može premijer da naređuje ko će i kada da se hapsi.

"Ne može premijer da naređuje da se bilo ko hapsi, čak i ako je to neko koga šalje ili podržava Srbija. Moramo da razgovaram sa Kforom i Eulexom, takva su pravila na Kosovu", rekao je Haliti.

Kako je dodao njemu nisu poznata ni imena i prezimena kriminalnih grupa na sjeveru, jer prema njegovim riječima, ako ih ima, onda bi tužilaštvo moralo da se pozabavi ovim pitanjem i za njima raspiše potjernicu.

"Nemamo informacije o imenima ili ljudima, ko su bili osumnjičeni i ko su oni. Znam neka imena koja su javna, koja se pominju kada se političari međusobno optužuju, ko, gdje i to je to. Načelno kažem da ako postoje bande, bandi treba dati ime, prezime, zločin koji su počinili i da Tužilaštvo za njima raspiše potjernicu", rekao je Haliti.

Haliti je ocjenio da je dobra vijest oslobađanje trojice graničnih policajaca koji su bili kidnapovani.

Naglasio da je sada vrijeme da se preduzmu koraci ka nastavku dijaloga između Kosova i Srbije i, prema njegovim riječima, da se okončaju "igre" za koje je rekao da ih "namjerno igraju premijer Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić".

"Dobro je što su pušteni, ali nadam se da će biti preduzeti koraci ka početku pregovora dvije vlade. I želim da se ove igre što prije završe, ja ih zovem izborne igre, igre koje više imaju za cilj povećanje težine pojedinaca ili onih koji vode sa Kosovo i Srbiju u ovoj varijanti", rekao je Haliti.

Izvor: Kosovo Online/Teve1