Poslanik AAK-a

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj izjavio je da bi premijer Albin Kurti trebalo da prihvati pozive albanskog premijera Edija Rame, a ne da svojim postupcima koji nisu korisni unosi nestabilnost i nanosi veliku štetu Kosovu.

Edi Rama zatražio je od Srbije da oslobodi trojicu kosovskih policajaca, dok je od Kurtija zatražio da izađe iz samoizolacije i da ne preduzima jednostrane radnje koje bi dovele do gubitka sjevernog dijela.

"To su dobri savjeti, koje treba prihvatiti, ali imamo premijera koji je tvrdoglav i svojim postupcima koji nisu korisni unosi nestabilnost u zemlju. Svaka akcija koju je Kurti uradio nije išla u pravcu proširenja suvereniteta u tom dijelu. Došli smo u situaciju koja nije povoljna za Kosovo jer su odnosi sa međunarodnom zajednicom dosta izbledeli. Umesto njihove podrške, u agendi nacionalnog faktora okrivljuje se Kosovo, gdje bi trebalo da bude suprotno", rekao je Lekaj.

Ističe da Kosovu nisu potrebne avanture jer nigdje ne vode Kosovo i ne povećavaju suverenitet.

"Kurti je pogrešio u svojim koracima i postupcima", dodao je.

Kako kaže, ukoliko Kurti ne reaguje po pozivima međunarodne zajednice, u sjevernom dijelu može da se formira "Republika Kfor".

"Zaista ne bi trebalo Kfor da obavlja dužnost policije jer bezbjednost je dužnost policije. Kurti je svojim djelovanjem i bez koordinacije doveo u pitanje i djelovanje policije na tom području. Ovlašćenja Kfora su da štiti granice. To je ispravno rekao Rama da u tom dijelu možemo da imamo republiku Kfor, a taj dio sjevera vraća 24 godine unazad, to je briga i za nas kao opoziciju i za građane Kosova", dodao je.

Ono u čemu je Lekaj saglasan sa Kurtijem jeste da Kurti ne bi trebalo da pristane da sjedne za pregovarački sto sa Srbijom, bez puštanja na slobodu trojice službenika Policije Kosova.

"Bez njihovog puštanja, bez uslova, ne treba sedeti za stolom i u tom pogledu podržavam Albina Kurtija, kako da sjednete kada ne žele da oslobode kidnapovane policajce", naveo je.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri