Nepotrebno!

Američki senator Chris Murphy izjavio je danas da su odluke premijera Kosova Albina Kurtija na sjeveru Kosova u posljednjih 30 dana dovele američke i druge trupe NATO-a u nepotrebnu opasnost, preneo je Reporteri.

Murphy je u intervjuu Atlantskom savjetu rekao i da to neće doneti nikakvo dobro Kosovu, po pitanju međunarodnog finansiranja.

"Kada je Kurti odlučio da se održe izbori na sjeveru Kosova, imalo je smisla da gradonačelnici polože zakletvu, ali jednostavno ne vjerujem da je bilo potrebno gurati određenog gradonačelnika da ima pristup opštinskoj zgradi, u akciji za koju je Vlada Kosova znala da će pokrenuti reakciju, koja će na kraju postati nasilna. Mislim da odluke na Kosovu sada nepotrebno ugrožavaju snage NATO-a. Ovo je nešto što Kongres nikada neće biti zainteresovan da finansira — američke trupe, trupe NATO-a su izložene nepotrebnom riziku", rekao je Murphy.

On je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što su Kosovo i Srbija nazadovale na putu normalizacije odnosa, poslije nedavnih dešavanja u severnim opštinama na Kosovu.

"Videli smo mnogo napretka i obećanja sa Ohridskim sporazumom čiji je cilj da definiše put kojim Srbija i Kosovo mogu da idu da bi postigli normalizaciju. Sada smo daleko od tog puta, a to je i na SAD i Evropi. Građani obe zemlje zahtjevaju da se vratimo na plan, da se vratimo na ustupke koji su ovdje neophodni – da Kosovo osnuje Zajednicu, a Srbija da ne sprečava Kosovo da dobije međunarodno priznanje. Trebalo bi da možemo da se vratimo na pravi put", rekao je Murphy.

Prema njegovim riječima, dobro je za Kosovo i građane da imaju dobre odnose sa Srbijom, jer će samo tako Kosovo moći da uđe u NATO i EU.

"Mislim da je veoma važno da Kurti donosi teške odluke da postigne mir i krene na put normalizacije sa Srbijom. Ovo je dobro za njegov narod, dobro je da Kosovo ima normalnije odnose sa Srbijom. Dobro je da Kosovo može u dobroj vjeri da aplicira za članstvo i u NATO i u EU, što se ne može desiti ako Kosovo nastavi da ima ovaj odnos podela sa Srbijom", naveo je Murphy.

Dodao je da je njegova poruka jednostavna:

"Moji birači neće biti toliko voljni da šalju novac u region, osim ako ne vide da lideri preduzimaju razumne korake neophodne za održavanje mira".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri