Mišljenje pravnika

Dok god bude postojao Specijalni sud Eulex će ostati na Kosovu, ocjenjuju kosovski pravnici.

Advokat Tom Gashi kaže za Ekonomiju onlajn da je misija Eulexa najveća misija vladavine prava u Evropskoj uniji i dodao da dok god bude postojao Specijalni sud, misija Eulexa će biti prisutna na Kosovu.

„Nastavak mandata Eulexa biće usmeren na praćenje rada Specijalnog suda i mislim da dok ne budemo imali Specijalni sud, imaćemo i misiju Eulexa na Kosovu", objasnio je on.

Gashi je objasnio da, nakon prvobitnih više hiljada pripadnika, Eulex sada broji par stotina, i da su tu specijalne jedinice koje vrše hapšenja bivših pripadnika OVK koje šalju u Hag.

„Bilo to potrebno ili ne, smatram da treba da vidimo kakav mandat ima i osim ovih elitnih policijskih jedinica koje Eulex ima na Kosovu i koje koristi u predmetima vezanim za rad Specijalnog suda ni u kom slučaju ne mogu da ih koriste jer nemaju izvršni mandat, jer je on samo nadzorni i savjetodavni", dodao je on.

Advokat, Ardian Bajraktari, kaže da je nakon 2018. Eulex imao ulogu u zaštiti svjedoka Specijalnog suda.

On kritikuje Predsjedništvo, jer prema njegovim riječima, nisu pokazali kakvu će ulogu imati od sada.

„U prošlosti, 2018. godine, postojala je posebna uloga misije Eulexa po pitanju zaštite svedoka, ali sada ne znamo kakva je uloga, jer velika transparentnost koja je karakterisala i nastavlja da karakteriše ovaj proces“, rekao je Bajraktari.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online