Stav Amerike

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD John Kirby izjavio je da Amerika ostaje pri svom stavu da premijer Albin Kurti i Vlada Kosova moraju da obezbjede da izabrani gradonačelnici u opštinama na sjeveru obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija, kao i da uklone policijske snage iz blizine zgrada opština, preneo je RTV21.

Na pitanje u vezi sa Kurtijevom ocjenom sa GLOBSEC foruma u Bratislavi, da je odluka SAD o sankcijama Kosovu "preterana", Kirby je rekao da nije čuo izjavu premijera Kurtija, ali da i dalje stoje reakcije američkih zvaničnika.

"Nisam video njegove komentare, ali ću ponoviti našu reakciju da sve strane moraju hitno da preduzmu mere za deeskalaciju", rekao je Kirby.

Ponovio je da SAD najoštrije osuđuju napade na trupe Kfora.

"Napadi u kojima je povređeno nekoliko pripadnika mirovnih snaga su apsolutno neprihvatljivi. Premijer Kurti i Vlada Kosova moraju da obezbjede da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija van opštinskih zgrada i da uklone policijske snage iz blizine", rekao je Kirby.

On je naveo i da SAD žele da vide deeskalaciju situacije i prestanak nasilja.

"Ovo je naša reakcija. Teško je misliti da je ovo na bilo koji način preterano", rekao je portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby.

Izvor: Kosovo online/RTV21.tv