Sankcije Kosovu od strane SAD

Demokratski savez Kosova je u saopštenju za javnost obavjestilo da je pratio najnovija dešavanja u sjevernim opštinama, napade na Policiju Kosova, Kfor i novinare, ističući da to jasno pokazuje destabilizujuće tendencije Srbije prema Kosovu.

U saopštenju LDK se navodi da je pristup premijera zemlje Albina Kurtija i dalje razočaravajući i opasan sa dugoročnim posljedicama.

LDK kaže da je nedostatak koordinacije sa prijateljskim zemljama doveo Kosovo u oštar sukob sa njegovim najvećim saveznicima.

„LDK poziva Vladu Kosova da izabere političku opreznost prije kratkoročnog populizma u ovim kritičnim trenucima za zemlju i evroatlantsku budućnost. Umjesto euforije partijskih grupa, izaberite odlučan euroatlantski put države zajedno sa saveznicima. Istorijska dostignuća Kosova, od naše posvećenosti slobodi, nezavisnosti i demokratiji do dosadašnjih napora da ojačamo državu, imaju znak koordinacije i zajedničkog puta sa našim saveznicima. Odstupanje od takvog kursa je odstupanje od samog euroatlantskog puta, kao i usluga samom protivniku naše države”, kaže se, između ostalog, u saopćenju LDK-a.