Ne očekujemo tenzije

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da očekuje da sve procedure vezano za nove gradonačelnike u četiri opštine na sjeveru Kosova prođu bez problema i bez tenzija dodajući da su izbori u tim opštinama održani jer je to zahtjevao Ustav i važeći zakoni, prenosi Reporteri.

Prema njenim riječima, gradonačelnici su sada dužni da polože zakletvu u određenim zakonskim rokovima.

Najvažnije za državu, kako je rekla, jeste da izabrani gradonačelnici rade sa građanima koji žive u te četiri opštine i da ih ubede da su svi projekti u njihovom najboljem interesu.

"Kao što znate, izbori su održani jer naš Ustav i zakon na snazi nalažu da se izbori održavaju svaki put kada gradonačelnik podnese ostavku. Ono što je stvorilo tu situaciju jesu ostavke bivših gradonačelnika sjevernih opština. U toj situaciji imali smo ustavne i zakonske obaveze i bezbjednosne institucije su dale sve od sebe da dan izbora protekne bez ijednog problema", navela je Osmani.

Kako kaže, bez obzira na mali procenat glasova izabrani gradonačelnici moraju položiti zakletvu jer zakon ne zahtjeva određeni procenat učešća građana.

"Ono što je važno jeste da svi gradonačelnici rade sa građanima koji žive u te četiri opštine i ubeđuju ih da im svi projekti idu u prilog, administrativne službe im idu, bezbjednost im ide u prilog. Ekonomski projekti ih osnažuju, tako da je svaka akcija u korist građana, a ne suprotno i očekujemo da sve te procedure prođu bez problema i bez ikakvih tenzija“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, bojkot izbora od strane građana Srbije bio je protiv njihove volje i inicirao ga je predsednik Aleksandar Vučić, a sprovele su ga nelegalne strukture na sjeveru.

"Bojkot tamošnjih građana Srbije nije bio dobrovoljan, to je bio iznuđeni bojkot koji je podsticao Vučić u Srbiji i sprovodile njegove nelegalne i kriminalne strukture na sjeveru Kosova koje su stalno zastrašivale, ucjenjivale i pretile građanima Srbije na sjeveru", rekla je.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri