Ucjena!

Trebalo bi da imamo samo normalizaciju ili konfrontaciju. Želimo da se fokusiramo na normalizaciju, treba izbjegavati bilo kakvu eskalaciju ili konfrontaciju", izjavio je posrednik za EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslava Lajčaka, a izvršni direktor "Demokratija počinje ovdje" Shemsi Jashari ocjenio je da je Lajčakova izjava direktan pritisak i ucjena prema Kosovu.

"Izjava da ako ne bude dogovora može doći do nereda i sukoba je direktan pritisak i može se nazvati ucjenom prema Kosovu. Od suštinskog je značaja da Kosovo ne dozvoli da izađe van svoje ustavnosti, jer bi to otvorilo put koji više ne kontroliše", rekao je Jashari, prenosi Gazeta Blic.

Bilo je kritika i na druge izjave koje je Lajčak danas dao u Prištini. On je rekao da su van mandata EU i uloge posrednika.

"Lajčakove izjave na Kosovu jasno su bile van mandata EU i uloge porsednika. Reći da pokušavamo da nađemo kompromisno rješenje koje će biti sredina prijedloga (nacrt statuta ZSO) koji jasno zahtjeva autonomiju unutar Kosova, znači ststi na stranu Srbije u tom procesu. Tu više nema dileme, pritisak je usmjeren samo na Kosovo, bez obzira što Srbija svakodnevno krši sporazume radeći uporno protiv Kosova i lobirajuči protiv unpređenja evropske agende  Kosova", naglasio je Jashari.

Lajčak je poslije sastanka sa Kurtijem rekao da svi treba da se fokusiraju na normalizaciju i primjenu sporazuma.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic