Na Dan Evrope

U simboličnoj akciji na Dan Evrope Socijaldemokratska partija Kosova je njemačkoj ambasadi u Prištini ispostavila "fakturu na 27 miliona eura", koliko je kako tvrde koštalo školovanje ljekara i medicinskih sestara koji su samo od početka godine napustili Kosovo i otišli u Njemačku.

Zgjim Hyseni iz ove stranke rekao je da Njemačka izvozi robu na Kosovo, a sa Kosova uvozi ljude. Prema njegovim riječima, samo u posljednja četiri mjeseca sa Kosova je otišao 91 ljekar, a da su se školovali u Njemačkoj to bi koštalo 200.000 eura po jednom doktoru.

“Danas, na Dan Evrope, došli smo da čestitamo Njemačkoj. Njemačka izvozi robu i uvozi ljude. Ljekare dobijaju besplatno", poručio je Hyseni.

On je dodao da je od početka godine u ovu zemlju sa Kosova otišlo i 300 medicinskih sestara, dodajući da školovanje jedne medicinske sestre košta 30.000 eura. 

"Dakle, samo ove godine smo Njemačkoj dali 27 miliona eura. Ako se ovaj trend nastavi, to je zato što subvencionišemo Njemačku. Ljekarska komora je upozorila da će Kosovo u naredne tri-četiri godine ostati bez ljekara. Ovaj neravnopravan odnos nije ništa drugo do eksploatacija“, poručio je Hyseni.