Izaslanik EU za dijalog

Zajednica opština sa srpskom većinom i pitanje nestalih bili su predmet razgovora specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i švicarske državne sekretarke Livie Leu. Lajčak ističe da je nacrt statuta koji je predstavio upravljački tim važna polazna tačka za buduće diskusije.

„Najveći događaj prošle sedmice definitivno je bio sastanak na visokom nivou koji je organizovala EU, a koji je održan prošlog utorka. Predsjednik Vučić i premijer Kurti sastali su se u Briselu da razgovaraju o ključnom pitanju nestalih osoba. Zadovoljan sam što su se dvojica lidera dogovorila da zajedno rade na rasvjetljavanju gdje se nalaze ljudi koji su nestali tokom rata“, mapisao je Lajčak na Facebooku.

Slovačka kaže, da pozdravlja usvajanje deklaracije o nestalim osobama od strane strana i "očekuje da će postići napredak u zatvaranju neriješenih slučajeva nestalih osoba".

„Ovo ne samo da će pomoći njihovim porodicama da pronađu mir, već će i unaprediti normalizaciju između Kosova i Srbije“, izjavio je Lajčak.

Lajčak navodi da su obe strane napravile, kako tvrdi važan i simboličan korak ka formiranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Iako prvi nacrt koji je predstavio upravljački tim nije konačan, on je važna polazna tačka za buduće diskusije na nivou glavnih pregovarača“, rekao je Lajčak.