Američki profesor

Američki profesor Edward Joseph ocjenio je odobravanje aplikacija Kosova za članstvo u Savjetu Evrope kao izuzetno pozitivan korak. On je u intervjuu za magazin "Lajmet e Fundit" na RTK rekao da prvi put vidimo da to nisu sprečile države članice EU i NATO koje još nisu priznale nezavisnost Kosova.

„Zemlje poput Grčke, Slovačke i Ukrajine, koja ima ključnu ulogu, nisu glasale protiv Kosova. Oni su bili uzdržani i na taj način se nisu protivili glasanju Savjeta Evrope, omogućavajući Kosovu da ide napred i to je veoma važno. To je pozitivan i veoma veliki korak za Kosovo ka EU i NATO i od praktične koristi za albanske i srpske građane Kosova“, rekao je Joseph.

Dodao je da nije iznenađen glasanjem Mađarske, jer je njen predsjednik, po njemu, autoritarni lider koji igra dvostruku igru.

Profesor Joseph je dalje rekao da se Srbija saglasila Ohridskim sporazumom da ne ometa članstvo Kosova u evropskim mehanizmima i da slučaj glasanja protiv u Savjetu Evrope predstavlja kršenje njenih obaveza.

„Šef spoljne politike EU Josep Borell treba direktno da komunicira sa zvaničnim Madridom, Bukureštom i Nikozijom i zvanično im saopšti da je Srbija prekršila svoju obavezu da neće sprečiti Kosovo da se pridruži evropskim mehanizmima“, dodao je američki profesor.

On je dalje rekao da osnovni interes srpskog predsjednika Aleksandra Vučića nije dobrobit kosovskih Srba.

„Da je bio zainteresovan za dobrobit Srba, on bi pokušao da riješi ova pitanja. Pravi korisnici članstva Kosova u Savjetu Evrope, osim Albanaca, biće i Srbi sa Kosova“, rekao je Joseph.

Prema riječima američkog profesora, odobravanje aplikacije Kosova u Savjetu Evrope predstavlja pozitivan pokazatelj mogućnosti Kosova da dalje napreduje na svom evropskom putu. On je, međutim, rekao da Kosovo ima obavezu da prihvati i formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.

„Znam da je to nešto teško, ali to je obaveza iz prethodnih i nedavnih dogovora u Briselu i Ohridu. Zajednica mora da se uspostavi brzo, pošteno i efikasno, sarađujući sa SAD i EU, da ne postoji prijetnja po funkcionalnost Kosova i njegov integritet“, podvukao je Joseph.

„Vlada Kosova blisko sarađuje sa EU i SAD u vezi sa sadržajem statuta. Ona mora biti takva da se bavi stvarnim pitanjima svojih građana i omogući da dobro i uspješno funkcioniše. To je u interesu svakog građanina. Udruženje koje čini da se osjećaju dobro i bezbjedno“, rekao je američki profesor.

Joseph je istakao da je svestan da to što u ovoj upravljačkoj grupi nema člana Vlade Kosova vjerovatno zabrinjava albansku stranu, ali je rekao da to ne vidi kao nešto nepremostivo.

„Ako u rukovodnom timu budu Srbi, oni će predložiti verziju, koja je možda neprihvatljiva, ali se tu ne završava. Prije sastanka 2. maja, Kosovo može da postavi pitanja i iskaže zabrinutost. Na Kosovu je da bude konstruktivno, da bude zainteresovano da zaštiti svoj ustavni poredak, svoj integritet, svoje granice i da ih ni na koji način ne kompromituje“, rekao je Joseph, prema kojem statut Zajednice treba da bude u skladu sa Ustavom Kosova i interesima njegovih građana.

Profesor Joseph je rekao da formiranjem Zajednice zvanični Beograd više neće imati priliku da sabotira i blokira izbore, dok će Kosovo imati svoju međunarodno formiranu ličnost i krenuće napred ka svojim evropskim integracijama.

Što se tiče sastanka lidera 2. maja u Briselu, Joseph je rekao da je Vučić posljednjim izjavama izgubio živce i da predsjednica Osmani i premijer Kurti treba da 'sačuvaju živce' i budu konstruktivni pred međunarodnim faktorom.