Važan korak

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zahvalila je saveznicima koji su danas glasali za prihvatanje zahtjeva Kosova za članstvo u Savjetu Evrope na vanrednoj sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope. Prema njenoj ocjeni, oni nisu glasali samo za Kosovo, već "za demokratiju, slobodu i ljudska prava".

“Zastava Kosova uskoro će se ponosno vijoriti među zastavama kolega članova u Savjetu Evrope. Današnji dan je označio važan korak u procesu jer sada prelazimo na Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope. Hvala saveznicima koji nisu glasali samo za Kosovo, već prije svega za demokratiju, slobodu i ljudska prava”, rekla je Osmani.

Zahtjev Kosova sa prijem u Savjet Evrope prosleđen je u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu ove organizacije, odlučeno je na današnjoj vanrednoj sjednici Komiteta ministara.

Za ovu odluku glasali su predstavnici 33 zemlje, sedam je bilo protiv (Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska), dok je pet bilo uzdržano (Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH). Jermenija nije glasala.

Izvor: Kosovo Online