Više liči na improvizaciju

Ismet Kryeziu iz Demokratije na djelu rekao je da su okolnosti u kojima se odvija izborni proces neprimjerene. On je kazao da ovi izbori u sjevernim opštinama nisu slobodni, fer i ravnopravni.

Prema njegovim riječima, izborni proces na sjeveru danas više liči na improvizaciju, te da ne ispunjava potrebne standarde, piše Reporteri.net.

“Mislim da je Demokratija na djelu na početku ovog procesa izjavila da uslovi i okolnosti u kojima djelujemo ne postoje. To nisu okolnosti koje garantuju slobodne, poštene i jednake izbore, one ne zadovoljavaju izborne standarde. I danas u tom procesu, videći odbijanje građana Srba da učestvuju na izborima i mali broj koji ne može da se izbroji ni na prstima obe ruke. Mislim da je ovaj proces više improvizacija izbornog procesa nego proces koji garantuje standarde, fer i slobodnih izbora gdje su uključene zajednice”, rekao je on na javnoj televiziji direktno iz Zvečana.

"Mislim da osim pravne legitimnosti, ovaj proces nema politički legitimitet", rekao je Kryeziu.

"...Mislim da ovaj proces ne ispunjava standarde da se nazove pošten izborni proces i da garantuje standarde i ideju zašto se izbori održavaju."

Inače, učešće građana na izborima do 11 sati nije bilo zadovoljavajuće.

Prema rečima portparola CIK-a Valmira Elezija, do 11:00 časova u Leposaviću je glasalo 28 birača (0,21%), u Zubinom Potoku 65 (1%), a u Zvečanu 29 birača (0,41%).

Dok je u Sjevernoj Mitrovici primećen veći broj u poređenju sa drugim opštinama, iako još uvijek nije zadovoljavajući. Radi se o 191 biraču ili 1,05%.

Izvor: Reporteri.net/info-ks.net